Zonnepanelen op een schuin dak: waar je op moet letten

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: zonnepanelen op daken. Dit is niet vreemd, zonnepanelen hebben immers vele voordelen. Wil jij weten waarom zonnepanelen de toekomst zijn? Wil jij bovendien weten waar je op moet letten als je zonnepanelen op een schuin dak wilt? Lees dan snel verder, het antwoord op deze vragen lees je namelijk in dit blog.

Zonnepanelen zijn de toekomst

We hebben te maken met een klimaatcrisis. Daarom zullen we minder fossiele brandstoffen moeten gaan verbruiken. Zo verlagen we de uitstoot van co2. Daarnaast hebben we recent geleerd dat de prijzen van energie in korte tijd exponentieel kunnen toenemen. Het is dan ook niet vreemd dat zonnepanelen op je eigen dak de toekomst zijn. Deze zonnepanelen leveren immers jarenlang groene energie. Hierdoor wordt niet alleen de uitstoot van co2 drastisch verlaagd, ook profiteer jij gedurende de levensduur van jouw zonnepanelen van een lagere energierekening. Wist jij al dat de gemiddelde levensduur van zonnepanelen zo’n vijfentwintig jaar bedraagt? Gemiddeld genomen verdien je zonnepanelen in zeven jaar terug. Dit betekent dat je achttien jaar lang geniet van gratis energie.

Waar moet je op letten als je zonnepanelen op een schuin dak wilt hebben

Wil jij zonnepanelen en heb je een schuin dak, dan zijn er een aantal aandachtspunten waar bij de installatie op gelet moet worden.

Schaduwen

Zonnepanelen hebben vanzelfsprekend zonlicht nodig voor een rendabele opbrengst van energie. Schaduwen, bijvoorbeeld van bomen, schoorstenen of naastgelegen woningen, kunnen de opbrengst van jouw zonnepanelen significant verminderen. Daarom moet voor installatie een legplan gemaakt worden. Daarin wordt ook rekening gehouden met het zonnepanelen montagemateriaal wat gebruikt gaat worden. Zo worden de zonnepanelen op de meest rendabele plekken van je dak gelegd.

Randmarges

Bij het maken van het legplan van de zonnepanelen moet rekening gehouden worden met randmarges. Met name de afstand tot de nok van je dak is belangrijk. De zonnepanelen mogen niet te dicht bij de rand komen, omdat de wind dan onder de zonnepanelen kan komen. Daarom worden zonnepanelen veelal geplaatst met een marge van zo’n twintig centimeter van de nok.

Oriëntatie en hellingshoek

Worden zonnepanelen op een schuin dak geplaatst, dan zijn de oriëntatie en hellingshoek van belang voor het rendement van je zonnepanelen. Oriëntatie is de windrichting waarin de zonnepanelen worden geplaatst. Hierbij geldt dat zonnepanelen die richting het zuiden geplaatst worden, normaliter het hoogste rendement hebben. Hellingshoek is de hoek waarin de zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Hierbij is een hoek tussen de twintig en vijftig graden het beste voor een hoog rendement.

De staat van je dak en het gebruikte materiaal

Tot slot zal voorafgaand aan de installatie bepaald moeten worden of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook wordt dan gekeken naar welk zonnepanelen montagesysteem schuin dak gebruikt moet worden. Je dak in een goede staat zijn, zodat je dak het extra gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Ook moet het mogelijk zijn om de zonnepanelen stevig te bevestigen. Meestal zijn schuine daken in Nederland bedekt met dakpannen. Dakpannen zijn een geschikte ondergrond voor zonnepanelen. Op rieten daken en daken die bedekt zijn met leisteen of sedum worden normaliter geen zonnepanelen geplaatst. Bij deze daken is het risico op lekkage of schade aan je dak te groot.

Vorige

Het bouwen van een professionele website

Volgende

Wat is ACT therapie: een gids voor acceptatie en toewijding