Houd het hoofd koel met deze soorten zonwering

Een verblijf in jouw vakantiewoning is een heerlijke manier om je zomervakantie door te brengen. Lekker uitrusten, eindelijk tijd vinden om te lezen en lekker te koken en je favoriete lokale attracties weer bezoeken. Onze zomers worden alleen steeds langer en heter. Daardoor kan het in een recreatiewoning op een gegeven moment niet meer uit te houden zijn, en besteed je je welverdiende vrije tijd vooral aan manieren vinden om koel te blijven. Zonde!

 

Wat geld uittrekken voor betere zonweringen is dé manier om het binnenshuis leefbaar te houden. Je kunt dan kiezen uit verschillende soorten luiken en schermen. Kijk hier welk type zonwering het meest geschikt is voor jouw vakantiehuis!

 

Jaloezieën

Een jaloezie is een soort raamwerk van horizontale plaatjes (lamellen) die kunnen worden gekanteld. Daardoor bepaal je heel nauwkeurig hoeveel zonlicht er in je woon- of slaapkamer naar binnen komt. Er zijn vaste jaloezieën, maar ook modellen die je op kunt takelen, zoals die van het bekende Luxaflex. Metalen en plastic jaloezieën zijn niet altijd even mooi, maar wel goedkoop. En de wat duurdere houten jaloezieën kunnen jouw vakantiewoning extra charmant maken.

 

Markiezen en zonneschermen

Een markies of zonnescherm staat schuin ten opzichte van jouw gevel. Dit stoffen scherm geeft niet alleen meer schaduw in de woonkamer, maar ook een beschaduwde zitplek buiten. Daar kan je van een kop koffie genieten, de barbecue aansteken of achterstallig werk verrichten. Het is niet de beste zonwering voor binnen maar ziet er wel leuk uit en is eenvoudig te bedienen met een handzwengel of een motor. Als je een markies of zonnescherm niet gebruikt, draai je hem eenvoudig weg in een cassette aan de muur.

 

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn stevige, flexibele textielen schermen. Net als een zonnescherm kan je ze wegdraaien in een cassette, die in dit geval aan de binnenkant wordt aangebracht. Een rolgordijn valt verticaal over het raam heen en geeft daardoor een betere bescherming tegen zon, hitte en UV-stralen. Het is bovendien een goedkope manier om de binnentemperatuur te verlagen. Dit woonartikel wordt meestal uitgevoerd in zwart, wit en aardekleuren. Het is bovendien vaak mogelijk om perfect passende rolgordijnen op maat voor jouw ramen te bestellen.

 

Luiken

Dit zijn forse houten ‘deurtjes’ die aan de buitenkant van jouw vakantiewoning worden aangebracht, en die in of over het raamkozijn vallen. Luiken van een mooie houtsoort kunnen je huisje een geweldige uitstraling geven. Wel zijn ze vaak redelijk duur, kost het wat werk om ze handmatig open en dicht te klappen en hebben ze meer onderhoud nodig dan de alternatieven. Een goed gemonteerd houten luik geeft een degelijke bescherming tegen inbrekers.

 

Rolluiken (screens)

Vergelijkbaar met het rolgordijn, maar dikker en zwaarder, zijn rolluiken. Ook deze zonwering valt onzichtbaar weg in een cassette. Hij wordt echter buiten gemonteerd in plaats van binnenshuis, en vrijwel altijd mechanisch gesloten. Dit luik is zwaar en gemaakt van kunststof of metalen segmenten. Het geeft een superieure zonwering en verlaagt de temperatuur, omdat de segmenten een isolerende werking hebben. Ook beschermt het in zekere mate tegen inbraak.

 

 

Vorige

Het belang van een comfortabel interieur

Volgende

De beste manieren om je Apple Watch te personaliseren