Goed om te weten: hoe gebruik je een AED?

Een AED, ook wel een automatische externe defibrillator genoemd, zet je in als je ziet dat iemand een hartstilstand heeft. Iemand is dan direct in acuut levensgevaar en is van groot belangrijk dat iemand begint met reanimeren. Hoe je precies zo’n AED gebruik vertellen we jou graag in deze blog. Want daar redden we levens mee.

Denk jij er weleens na over een AED leasen? We hopen niet dat je als gewone burger in een situatie terecht komt dat je iemand moet gaan reanimeren. Maar het is wel goed om te vertellen dat jij als burger actie moet nemen als je ziet dat iemand in acuut levensgevaar is. Bijvoorbeeld door allereerst 112 te bellen, een AED te regelen of omstanders te vragen naar iemand die hartmassage kan toepassen. Omdat niet iedereen weet hoe je hartmassage moet toepassen zijn de AED’s tegenwoordig uitgerust met een hoorbaar stappenplan. Ook kan de medewerker van 112 jou aan de telefoon helpen totdat de ambulance er is.

We willen je eerst graag vertellen dat het heel belangrijk is dat er genoeg AED’s in Nederland zijn. Op deze manier hoeft niemand lang te worden op een AED. Hiermee worden er levens gered. Je kan bijvoorbeeld een AED aanschaffen. Deze kun je dan buiten aan de muur van je woning bevestigen zodat iedereen er, in geval van nood, gebruik van kan maken.

Kom in actie

Als je een slachtoffer ziet liggen is het altijd belangrijk dat je checkt of iemand in veiligheid is. Veiligheid voor de ander maar zeker ook voor jezelf. Als dit niet het geval is, is het belangrijk dat er een veilige plek wordt gezocht.

1. Je controleert het bewustzijn

De eerste stap is altijd dat je controleert of het slachtoffer bij bewustzijn is. Bijvoorbeeld door te vragen hoe het gaat. Als er geen antwoord is, kun je ervan uitgaan dat het slachtoffer bewusteloos is.

2. Je belt direct 112

Aan de telefoon vraag je om een ambulance en je vertelt dat het slachtoffer niet reageert. Leg dan de telefoon op speaker naar het hoofd van het slachtoffer. Op deze manier kan de medewerker van de meldkamer jou helpen tijdens de reanimatie en heb jij je beide armen vrij.

3. Je controleert de ademhaling

Met een hand op het achterhoofd kantel je het hoofd van het slachtoffer. Hiermee open je de luchtwegen. Kijk, luister en voel voor 10 seconden of je een ademhaling voelt. Als er geen ademhaling is, haal je een AED. Alleen als er eentje binnen handbereik is. Als er geen AED is zal de medewerker je door de reanimatie heen helpen. Doe precies wat de 112-medewerker zegt.

4. Zet de AED aan

Als er wel een AED is of als er eentje is gebracht dan onderbreek je de reanimatie. Je kan het bovenlijf ontbloten en de AED aanzetten. De elektroden kan je bevestigen op het ontblootte lichaam. De AED geeft opdrachten die je precies moet opvolgen. Blijf nu doorgaan met reanimeren totdat de ambulancemedewerkers er zijn.

Zolang je luister naar opdrachten van de medewerker van 112 en van het AED kun je iemands leven redden, ook als je geen zorgachtergrond hebt.

Vorige

Green Juice: jouw dagelijkse portie fruit en groente

Volgende

Hoe krijg je meer backlinks naar je website? 5 tips!