De knie is een belangrijk gewricht, dit is waarom 

Wat weet jij over de knie? Ja, dat gewricht waar jij dagelijks druk op zet en je door kan voortbewegen. Dit onderdeel van de benenwagen is ontzettend belangrijk, in dit artikel lees je waarom. 

Het menselijk lichaam is een bijzonder systeem. Je kan denken, dingen met je handen vastpakken en lopen. Over dat laatste gaan wij het hebben. Want hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, je benen zijn ingewikkelde systemen met in het bijzonder jouw knie. Het zit vol met verschillende structuren. Denk hierbij aan, pezen, botten, spieren, kraakbeen, gewrichtenkapsels, slijmbeurzen en banden. Enorm veel dus om je hoofd eens flink over te breken dit is ook waarom een operatie knie zo ingewikkeld is. Hoe kan je jouw knieën zo goed als mogelijk onderhouden, wij vertellen het je. 

Ai, een blessure aan de knie 

Er zijn een aantal veel voorkomende blessures die je kan oplopen aan de knie. Ernstigere blessure komen bijvoorbeeld voor in de meniscus. Deze dient als een soort van schokdemper in je knie om het gewicht van je lichaam op te vangen. De reden dat hier vaker blessures aan ontstaan is door intensief sporten. Een bekende sporter als Van Basten heeft zelf zijn carrière moeten stoppen door een blessure aan zijn meniscus. 

Daarnaast wil ten alle tijden voorkomen dat je een nieuwe knie moet krijgen. Gelukkig zijn de technieken tegenwoordig erg goed voor bijvoorbeeld een prothese. De nieuwste techniek knieprothese is er één die veel belovend is voor de toekomst van de mens. Want op deze manier hoeft bijna niemand meer in een rolstoel terecht te komen. 

Je knie onderhouden doe je op deze manier 

Versleten knieën, veel ouderen krijgen er na een bepaalde leeftijd last van. Vooral wanneer er in het verleden fysieke werkzaamheden zijn gedaan. Artrose zo wordt dit ook wel genoemd. Maar wist je dat je de pijn in je knieën kan verminderen. Maar dat je er ook voor kan zorgen dat je jouw knie onderhoudt zodat je geen last krijgt van artrose verschijnselen? Zo kan jij je knie onderhouden: 

Zware belasting vermijden 

Probeer niet te zware activiteiten te doen. Denk hierbij aan trainen met zware gewichten. Tillen van zware gewichten kan ervoor zorgen dat er meer druk komt te staan op je knieën. Mocht je dit niet gewend zijn dan is het goed om dit gewicht op te bouwen. 

Gezond gewicht 

Belasting zit hem niet alleen in zware gewichten. Het kan ook zijn omdat jij zelf te zwaar bent. Zo zien we dan ook dat veel patiënten met artrose ook last hebben van overgewicht. Probeer daarom altijd je gewicht op pijl te houden om klachten te voorkomen. 

Knieversterkende oefeningen 

Ja, je kan ook oefeningen doen die speciaal gericht zijn op het versterken van je knieën. Voordat je dit soort oefeningen gaat doen is het goed om een fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan je vertellen welke oefeningen geschikt zijn voor jouw klachten of het voorkomen van bepaalde klachten. 

Wandel 

Misschien wel de beste tip die wij je kunnen geven is te wandelen. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om de hele dag stil te zitten. Door te wandelen zet je niet te veel druk op de gewrichten van je knieën. Het is een natuurlijke beweging die je maakt en past bij onze natuurlijke houding. Wandel dus dagelijks en probeer op deze manier je knieën fit en flexibel te houden. 

clear wine glass on table
Vorige

Projectinrichting voor een horecaonderneming: de sleutel tot succes

Volgende

De opkomst van technologie in de casino industrie