Wat is nu echt het verschil tussen een scooter en een brommer?

In de drukke stad is het erg fijn om je snel en behendig te kunnen verplaatsen. Hoewel in Amsterdam de fiets natuurlijk een geliefde tweewieler is, geldt dat ook zeker voor de scooter en brommer. Zeg je Amsterdam, dan zeg je misschien wel Amsterdam scooters en brommers. Even snel naar de supermarkt gaat op een scooter of brommer echt sneller dan met de auto. Maar wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen een scooter en een brommer?

Scooter

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De voeten worden tijdens het rijden naast elkaar geplaatst tussen de stuurrichting van de zitplaats. De term scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen. Zowel bromfietsen als snorfietsen zijn dus scooters. Ook de motor of motorfiets is dus een scooter. Wel gelden voor alle scooters (brom-, snor- en motorfietsen) andere regels. Ook hebben de verschillende scooters andere eigenschappen.

Brommer

Een brommer (ook wel bromfiets genoemd) is een voertuig waarvoor in Nederland geldt dat je er niet harder dan 45 kilometer per uur mee mag rijden. Een bromfiets heeft een verbrandingsmotor van maximaal 50cc of een elektromotor met een maximumvermogen van 4kW. Een bromfiets mag je sinds januari 2013 berijden met een rijbewijs B of rijbewijs A. Het dragen van een helm op een bromfiets is te allen tijde verplicht. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn en je hebt een gele kentekenplaat met zwart opschrift nodig voor een bromfiets. Interessant is dat een Vespa, voor veel mensen dé scooter bij uitstek, gewoon een bromfiets is met een laag opstapje.

Snorfiets

Dan hebben we nog de snorfiets. De snorfiets is een soort bromfiets. Het belangrijkste verschil tussen de bromfiets en de snorfiets is dat de snorfiets maximaal 25 kilometer per uur mag, terwijl de bromfiets maximaal 45 kilometer per uur mag rijden. De snorfiets is dus de ‘light’ versie van de bromfiets. Een helm is niet verplicht en je hebt een blauwe kentekenplaat met wit opschrift nodig.

Elektrisch

Steeds meer mensen rijden overigens op een elektrische scooter. Dit is goed nieuws voor de volksgezondheid, want scooters zorgen niet bepaald voor schone lucht.

Vorige

Hoe werkt het zorgverzekeringssysteem? En waarom is zorg niet gewoon gratis?

Volgende

Wat is het verschil tussen hypotheken van vroeger en nu?