///

Hoe werkt het zorgverzekeringssysteem? En waarom is zorg niet gewoon gratis?

In elk land is het zorgverzekeringssysteem net even anders geregeld. Maar hoe is het in Nederland geregeld? Je betaalt misschien elke maand wel meer dan 100 euro. Maar waarom eigenlijk? In deze blog hebben we het over het zorgverzekeringssysteem van Nederland. Want hoe werkt dat? Waar komt het vandaan en waarom is het niet gewoon gratis? Zijn dit jouw vragen? Lees dan even mee!

Allereerst is het zo dat wij in Nederland een welvaartsstaat hebben. Dit houdt in dat de overheid zorgt neemt voor haar burgers. Zo heeft iedereen genoeg geld om een zorgverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld doordat ze subsidie van de overheid krijgen. Het is sinds kort zo geregeld dat iedereen in Nederland een basispakket moet afsluiten. Eerder was dit niet zo en betaalde de overheid onze zorg. Wat neerkomt op dat we het samen betaalden. De mensen die werkten betaalden belasting en daarmee werd onze zorg vergoed. Hierdoor was er voor iedereen zorg.

Waarom kon dit niet zo langer blijven?

De maatschappij waarin we leven verandert. Er zijn meer mensen die ouder worden, oftewel: vergrijzing. Vrouwen werken meer dan 100 jaar terug. En ook zijn we rijker dan vroeger. De regering besloot het systeem om te gooien. Nu delen we samen de lasten door verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je bent daarnaast ook zelf voordeliger uit als je een aanvullende verzekering hebt. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde duurdere zorg nodig hebt, denk aan fysiotherapie. Heb je dit niet nodig? Dan hoef je je hier ook niet voor te verzekeren. Dat is voordeliger!

Op de vraag: waarom is zorg niet gewoon gratis, kunnen we dus stellen dat er te veel mensen in Nederland wonen die zorg nodig hebben. Denk aan ouderen. De jongeren kunnen niet met z’n allen zo hard werken om voor deze groep door middel van belasting, gratis zorg te verlenen. De overheid is niet meer in staat dit op te hoesten en daarom delen we samen de lasten. Nu snappen we wel dat je niet te veel wilt betalen voor je zorgverzekering. Misschien ben je wel student! Kijk dan eens naar een zorgverzekering voor de student, deze zijn vaak zonder onnodige aanvullingen, waardoor je de goedkoopste basisverzekering kunt afsluiten.

Vorige

De populairste spellen van 2019 - welke zijn het meest gespeeld?

Volgende

Wat is nu echt het verschil tussen een scooter en een brommer?