/

Origami-vouwen makkelijk gemaakt

Origami is de oude Japanse kunst van het vouwen van papier. Zonder lijm, plakband of schaar te gebruiken. Met origami creëren kunstenaars een enorm scala aan mooie, symbolische en soms zelfs nuttige objecten. Hoewel de resultaten er vaak ingewikkeld uitzien (en soms ook zijn), zijn veel patronen veel eenvoudiger dan ze lijken. Klaar om wat eenvoudige origami uit te proberen? Bekijk de volgende beginnerspatronen.

Basistechnieken voor beginners

De sleutel tot het perfectioneren van origami is om de instructies stap voor stap te volgen. Als je probeert te improviseren, zul je waarschijnlijk merken dat je kat uiteindelijk meer op een kikker lijkt. Als het de eerste keer niet helemaal goed gaat, probeer het dan nog een keer. Als je eenmaal een paar eenvoudige patronen onder de knie hebt, kun je wat meer geavanceerde figuren maken.

Merk op dat de volgende eenvoudige projecten zijn die aspirant-artiesten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus kunnen aanpakken.

Origami vouwen makkelijk beginnen

Origami is een hobby die iedereen kan oppakken. Het is leuk en geschikt voor alle leeftijden en alles wat je nodig hebt is papier. Het is van belang om de basistechnieken voor het vouwen van origami te leren. Dan kun je met een beetje geduld en oefening elk type origami-ontwerp onder de knie krijgen. Deze gids helpt je op weg door je de belangrijkste technieken en vouwen te laten zien. Die als basis worden gebruikt in de meeste origami-kunst.

De kunst van origami wordt al sinds de 17e eeuw in Japan beoefend. Origami komt van de Japanse woorden oru (vouwen) en kami (papier), wat perfect beschrijft wat origami precies is. Origami transformeert een enkel stuk papier in een driedimensionale sculptuur door simpelweg te vouwen. Alle origami-ontwerpen beginnen met dezelfde basisvouwen die we zullen bespreken en onderzoeken.

Om te beginnen heb je alleen washi-papier nodig, een soort origamipapier. Washi-papier is een lichtgewicht papier dat speciaal is ontworpen voor de kunst van het papiervouwen. Deze zijn er in verschillende kleuren en patronen en zijn geschikt voor beginners. Omdat ze gemakkelijk te hanteren en te vouwen zijn.

Dalvouw en bergvouw

Elk origami-ontwerp begint met deze basisvouwen. Vouw het papier gewoon dubbel langs de verticale, horizontale of diagonale as. Het enige verschil tussen een dalvouw en een bergvouw is dat de ene is gevouwen om een omgekeerde tent of bergvorm te maken. Terwijl de andere omgekeerd is en een vallei of ‘v’-vorm vertegenwoordigt.

Origami Opvouwbare Kraanvogel

De papieren kraanvogel is een van de meest bekende origami-ontwerpen. Het lijkt lastig om te maken, maar het is eigenlijk best simpel. De origami kraanvogel, of tsuru, heeft zijn symboliek uit het verhaal van de 1001 kraanvogels. Alles wat je nodig hebt is je vierkante washi-papier om te beginnen.

• Begin met het maken van een vierkante basis.

• Maak vervolgens een squashvouw door ervoor te zorgen dat het onderste uiteinde van je vierkante   vouw open blijft. Vouw de linker- en rechteronderrand bij de centrale vouw en vouw uit.

• Vouw het bovenste gedeelte van de vorige twee vouwen naar beneden en vouw het open.

• Trek een laag omhoog vanaf de onderkant, langs de gebieden die je zojuist hebt gemaakt.

• Duw de linker- en rechterrand naar binnen om de squashvouw te maken.

• Draai je model om en herhaal de squashvouw aan de andere kant.

• Vouw vervolgens de flap rechtsonder omhoog en naar rechts uit en vouw uit.

• Open die flap en vouw hem naar rechts naar binnen. Doe hetzelfde met de staart.

• Maak nu beide vleugels door ze naar beneden te vouwen en maak vervolgens het hoofd. Door de flap plat te maken en aan de binnenkant een klein gedeelte aan de bovenkant omgekeerd te vouwen.

Origami Vouwtechniek Olifant Gezicht

Deze olifantenorigami is een van de gemakkelijkste om te maken. Het uiteindelijke ontwerp is zo schattig en je kunt er zelfs iets aan toevoegen door ogen te tekenen. Of verliefde ogen te plakken voor een leuk effect.

• Begin met vouwen op beide diagonale assen en ontvouwen om vouwlijnen zichtbaar te maken.

• Vouw de bovenste punt naar beneden tot waar beide diagonale vouwen samenkomen. Vouw tegelijkertijd de onderkant iets omhoog, ongeveer 1,5 cm.

• Vouw beide buitenzijden naar het midden zodat beide flappen elkaar overlappen.

• Vouw nu beide zijden naar buiten om de vorm van de oren te creëren.

• Draai het papier om om de olifantenkop te onthullen.

• Vouw het op.

• Vouw nu weer naar beneden en laat wat ruimte tussen de vorige vouw en deze. Fixeer de vorm van de oren door beide hoeken naar binnen te vouwen.

• Begin op en neer te vouwen als een waaier of harmonica en laat de vouw los.

• Je origami-olifantengezicht is klaar.

Kussen vouw

De kussenvouw wordt gebruikt in verschillende origami-ontwerpen, zoals een origami-zonnebloem of origami-vouwdoos. Ook wel de Blintz-basis genoemd, wordt het vaak de kussenvouw genoemd. Omdat het naar het midden van het papier vouwen van vier hoeken wordt gebruikt bij het maken van kussens.

• Vouw het papier langs de verticale as en vouw het vervolgens weer open. Vouw het papier nu langs de horizontale as en vouw het open. In dit stadium zie je de dalplooien langs de verticale en horizontale lijnen.

• Vouw het papier zo dat elk van de vier hoeken samenkomt in het midden van het papier.

Vlieger vouwen

De vliegervouw is een van de eenvoudigste bases om te maken. Het is een set van drie verschillende vouwen om een vorm te creëren die lijkt op een vlieger.

• Maak een dalvouw langs de diagonale as van het papier en vouw het open.

• Vouw nu de rechterhoek naar de vouw in het midden.

• Vouw de linkerhoek naar de vouw in het midden. Je vliegerbasis moet lijken op een vlieger- of ijsvorm.

Vierkante basisvouw

Een vierkante basisvouw is vereist voor het maken van complexe vouwen en origami-ontwerpen op een geavanceerd niveau. De vierkante vouw wordt gebruikt om de traditionele kraanvogel, bloem, vis en meer te maken.

• De eerste stap is het maken van bergvouwen langs de verticale en horizontale as van het papier. Vervolgens worden langs de diagonale as dalvouwen gemaakt. Nadat je deze vouwen hebt gemaakt, vouw je het papier weer open.

• Houd nu het papier in twee tegenovergestelde hoeken en breng ze samen in het midden.

• Ga door met hetzelfde proces met de andere twee hoeken vanaf de buitenkant.

 

Lees ook eens:

Knutselen met wc-rollen: Creatieve ideeën voor volwassenen

Vorige

Mag je 2 banen hebben en hoe organiseer je dat?

Volgende

Het bouwen van een professionele website