Alle verschillende soorten contactlenzen op een rij

Voor iedereen die liever geen bril draagt, maar er wél eentje nodig heeft, is er natuurlijk de contactlens. Er zijn meerdere soorten lenzen op de markt. Daarom is het hoogtijd om ze eens even allemaal op een rijtje te zetten. Van daglens tot maandlens. Lees jij mee?

Allereerst kun je de soorten contactlenzen indelen op basis van hoe lang je ze gaat in hebben. Daglenzen zijn bijvoorbeeld zachte lenzen die je maar één dag kunt dragen. De naam verklapt dat natuurlijk al een beetje. Maar het is belangrijk dat je ook echt maar een dag draagt. Het voordeel is dat je ze direct kunt weggooien, het nadeel is dat je elke dag nieuwe nodig hebt. Heb je ze zo nu en dan nodig? Dan is dit een goed alternatief voor de bril. Contactlenzen bestellen is vaak erg makkelijk.

Weeklenzen en maandlenzen kun je, zoals je waarschijnlijk verwacht, een week of een maand gebruiken. Het is belangrijk dat je de lenzen dan ook niet langer draagt.

Harde lenzen en zachte lenzen

De lenzen hierboven zijn allemaal zachte lenzen. Ze zijn van een zacht en flexibel materiaal dat het prettig maakt om ze te dragen. Je hebt ook harde lenzen, deze zijn van een soort glas gemaakt en zijn gevoeliger voor beschadigingen.

Heb je een bril voor dichtbij én veraf nodig? Dan zijn multifocale lenzen iets voor jou. Hiermee kun je namelijk zowel dichtbij als veraf goed zien.

Verschillende materialen en doeleinden van lenzen

Hydrogel lenzen zijn lenzen die je ogen vochtiger houden, doordat er minder zuurstof naar je ogen kan komen. Hierdoor is het dragen van deze lenzen prettiger. Als je lenzen draagt, kunnen je ogen namelijk al snel droog aanvoelen.

Torische lenzen zijn lenzen voor mensen die last hebben van astigmatisme. Dit betekent dat je ogen verschillende cilinderafwijkingen hebt. Je ziet in twee verschillende richtingen dus onscherp. Een normale lens kan maar één sterkte corrigeren. Waardoor je dus een speciale lens nodig hebt als je meerdere sterktes hebt.

Ooghygiëne

Voor alle lenzen geldt: ooghygiëne is erg belangrijk. Was altijd goed je handen voordat je aan je ogen zit om je lenzen eruit te halen. En doe ze altijd in een schoon lenzenbakje met schone handen. De gezondheid van je ogen is hiervan afhankelijk. Je wil namelijk geen ontstoken ogen krijgen.

Vorige

Beste kleine ventilator van 2021

woman in gray tank top
Volgende

5 tips voor het verminderen van pijn en ontstekingen