WAAR WORDEN ZACHTE CONTACTLENZEN VAN GEMAAKT?

Misschien draag je al jaren zachte contactlenzen voor beter zicht. Maar weet je eigenlijk hoe die kleine doorzichtige schijfjes zijn gemaakt? Ben je er benieuwd naar? Lees dan snel verder. Wij geven jou een kijkje in het productieproces.

Hoe te dragen

Bij zowel harde als zachte lenzen wordt aangeraden ze ’s nachts uit te doen om de ogen rust te geven. Ook moet je je lenzen regelmatig laten controleren bij de opticien. Er bestaan zachte lenzen die alleen één dag gedragen kunnen worden, ook wel daglenzen. Dit soort daglenzen worden door veel mensen als prettig ervaren. Deze lenzen gooi je aan het einde van de dag weg en de volgende dag doe je weer een nieuw paar in. Lenzen die je de hele maand draagt, heten maandlenzen. Maandlenzen kun je aanschaffen bij bijvoorbeeld Biofinity.  Ook heb je lenzen die je een halfjaar overdag kunt dragen. Als laatste zijn er tweewekelijkse zachte lenzen die elke twee weken vernieuwd moeten worden. Er is dus erg veel keuze als het gaat om zachte lenzen. Het is daarom handig om goed met de opticien te overleggen over wat voor soort lenzen bij jouw ogen en levensstijl passen.

Het materiaal van zachte lenzen

Waar worden die zachte lenzen nou van gemaakt? Zachte lenzen bestaan uit polymeer (kunstof), dat zorgvuldig wordt geslepen tot een hydrogel contactlens. Dit polymeer wordt flexibel onder vocht. Zacht lenzen zijn een stuk groter en flexibeler dan harde lenzen. Een harde lens is er in minder verschillende groottes, omdat zichzelf beter aanpast aan de vorm van het oog. De zachte lens zuigt zich door de flexibelheid makkelijk vast aan het oog en zit daardoor comfortabel.

Het productieproces

Wat is het productieproces van zachte lenzen? Het begint altijd bij de binnenkant van de lens. Een diamanten boormachine slijpt de binnenkant van de lens in de goede vorm, afgesteld op de sterkte die je ogen nodig hebben. Vervolgens wordt deze binnenkant met een fijn schuurmiddel gepolijst. Daarna worden ook de buitenkant en de randen geslepen en gepolijst. Om ze vervolgens soepel te maken, worden ze 24 uur lang in een zoutbad gelegd. Als laatste worden ze gecontroleerd, om te checken of de sterkte wel klopt en krijgen ze een laatste afwerking.

Vochtig blijven

Zachte lenzen moet altijd vochtig blijven en in specifieke lenzenvloeistof bewaard worden. Als je dit niet doet, kunnen ze uitdrogen en scheuren.

Vorige

Het gedoogbeleid van Coffeeshops in Amsterdam uitgelegd

Volgende

Een dildo of vibrator: de verschillen