3 feiten en fabels over suikers en zoetstoffen

Tegenwoordig lees je zoveel verschillende dingen over suikers en zoetstoffen dat je haast niet meer weet wat je nog moet geloven of niet. De ene persoon is van mening dat suiker nog steeds het beste gebruikt kan worden om voedingsmiddelen mee te zoeten, terwijl een ander zweert bij zoetstoffen. Hoe je het ook went of keert, mensen zullen altijd een voorkeur blijven houden voor zoete producten, enkele uitzonderingen daar gelaten. Deze basis wordt eigenlijk al gelegd in onze babytijd wanneer we nog borstvoeding krijgen. Moedermelk is namelijk zoet van smaak, vandaar onze voorkeur voor zoet. Daar waar vroeger suikers werden gebruikt om voedingsmiddelen mee te zoeten, worden deze suikers tegenwoordig steeds vaker vervangen door zoetstoffen. Maar wat is er nu eigenlijk waar over suikers en zoetstoffen? Waar kun je het beste voor kiezen? In deze blog lees je drie feiten en fabels zodat je zelf hopelijk beter een afweging kunt maken. Lees snel verder!

Zonder suikers kunnen we eigenlijk niet functioneren

Dit is een fabel. We kunnen eigenlijk heel goed functioneren zonder suikers. Het klopt inderdaad dat we dagelijks een bepaalde hoeveelheid koolhydraten binnen moeten krijgen om ons lichaam van voldoende energie te kunnen voorzien. Koolhydraten zitten naast suikers ook in zetmeel en in vezels. De koolhydraten die wij nodig hebben voor onze dagelijkse energieboost kunnen we dus ook prima halen uit andere voedingsmiddelen. Wanneer een product toegevoegde suikers bevat is dit eigenlijk altijd alleen maar om de smaak te verbeteren. Niets meer en niets minder. Wat dat betreft kun je suikers prima vervangen door koolhydraatarme zoetstoffen.

Voor een gezonde levensstijl moet je suikers zoveel mogelijk vermijden

Dat je voor koolhydraten beter op zoek kunt gaan naar voedingsmiddelen met veel vezels bijvoorbeeld in plaats van suikers, betekent echter niet dat je suikers zoveel mogelijk moet vermijden wil je er een gezonde levensstijl op na houden. In veel ‘gezonde’ producten die gewoon in de Schijf van Vijf staan, waaronder fruit en groente, zijn van nature al suikers aanwezig. Maar ook in het geval van toegevoegde suikers gaat het nog steeds om dezelfde suikers, namelijk die uit suikerriet of suikerbiet. Dit zijn natuurlijke grondstoffen. Suikers passen daarom ook gewoon binnen een gezond voedingspatroon.

Zoetstoffen zijn per definitie slecht

Net zoals alle andere ingrediënten die in voedingsmiddelen worden gestopt worden ook zoetstoffen eerst uitvoerig getest op veiligheid voordat ze worden goedgekeurd. Daarnaast geldt er voor iedere soort zoetstof een zogenaamde ADI, Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Hierdoor weet je zeker dat je vrijwel nooit te veel zoetstoffen op een dag binnen zult krijgen. Beweringen dat zoetstoffen je suikerbehoefte uit balans kunnen brengen of een hormonale chaos kunnen veroorzaken zijn nooit bewezen. Tegelijkertijd kunnen zoetstoffen wel voorzien in de behoefte aan een zoetere smaak zonder dat de energie-inname wordt verhoogd zoals bij suikers wel het geval is. Kortom, zoetstoffen zijn echt niet per definitie slecht. Ontdek zelf welke zoetstoffen er allemaal bestaan op de website van Vehgroshop.

Vorige

Met welke financiele baan verdien je het meest?

Volgende

Nooit meer last van polsklachten tijdens je werk