/

Wat is de grootste spin ter wereld?

Brrrr. Spinnen zijn niet bepaald het favoriete onderwerp van veel mensen. Ze zijn eng, viezig en allesbehalve gezellig, al helemaal in huis. Maar als je al bang bent voor de kleine spinnen die we in Nederland tegen kunnen komen, houd je hart dan maar vast voor déze doodenge beesten. In dit artikel bespreken we een aantal spinnen die je de stuipen op het lijf kunnen dragen, waaronder de allergrootste spin ter wereld. Geen zorgen, want onderstaande drie achtpotige beestjes vind je hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland.

De allergrootste spin ter wereld – de Golitath spin

De Goliath Tarantula, die valt onder de vogelspinnen, is de allergrootste spin ter wereld. Het bijzondere beestje heeft zijn naam gekregen door entomologe (dierkundige) Maria Sibylla Merian, die “metamorphosis insectorum surinamensum” schreef. Zij was de eerste die insecten tekenden samen met de plant waar ze op leefden, en dat maakte haar gepluceerde boek en onderzoek revolutionair. De goliathspin werd hierin afgebeeld terwijl hij een kolibrie (!) opeet. Hoe lang het beestje precies is? De maximale lengte bedraagt wel 12 centimeter! Daarnaast heeft deze spin een spanwijdte van de poten van 30 centimeter. Dat is zo lang als een lineaal! Deze soort komt voor in Zuid-Amerika en leeft in moerassige en drassige gebieden. Kijk dus goed uit wanneer je je met een backpack door de jungle waagt.

De meest gifitge spin ter wereld – de Phoneutria

Ontmoet de Phoneutria, ook wel Braziliaanse zwerfspin genoemd. De meest giftige spin ter wereld, die ook wel bekend staat als “De Banenenspin”. Hij reist namelijk graag met fruit mee. In principe komt deze wandelende nachtmerrie alleen in Midden-Amerika voor, maar wanneer hij tussen de banenenbladeren meereist kan hij zich makkelijk vervoeren naar andere continenten. Deze levensgevaarlijke spin bijt snel en vaak, maar laat niet bij elke bijt een lading van zijn gif los. Pas als hij zich echt bedreigd voelt, spreidt hij zijn gif uit. Dit gif is het meest geconcentreerde spinnengif wat er op deze aarde bestaat (voor zover nu uit onderzoek bekend is). Krijg je dit gif in je lichaam, dan ben je binnen 15 minuten overleden. Het gif verlamt namelijk je ademhalingsspieren (Brrr…). Er bestaat tegengif, maar dat moet wel direct na het moment van de spinnensteek toegediend worden. Van deze spin zijn er acht verschillende soorten, waarvan de vrouwtjes allemaal ongeveer 4 centimeter groot zijn. De spin staat erom bekend zeer agressief en bizar snel te zijn: zo kunnen ze zelfs grote sprongen maken. Uitkijken dus!

De meest lugubere spin ter wereld – de zwarte weduwe

De Zwarte Weduwe is een wel heel bijzonder exemplaar in de spinnenwereld. Wanneer een vrouwtjesspin namelijk gepaard heeft met een mannetjesspin, is er een hele grote kans dat ze de mannetjesspin na de vrijpartij opeet. Dit komt voor wanneer het vrouwtje honger heeft. Eén voordeel voor de mannetjesspinnen: ze schijnen wel in staat te zijn om aan te kunnen voelen wanneer een vrouwtje honger heeft, en ze een risico lopen om opgegeten te kunnen worden. De zwarte weduwe heeft een zwart lichaam, met rode driehoeken of zandloper vormen op haar lichaam.

Vorige

Wat is de beste weer app?

Volgende

Worden bestaande kaartspellen nog wel eens vernieuwd?