Linkbuilding voor beginners: dit is wat jij moet weten

app blur business close up
Photo by Pixabay on Pexels.com

Als je nieuw bent in de wereld van SEO, vraag je je misschien af wat linkbuilding is en waarom het zo belangrijk is. Kort gezegd is linkbuilding het proces van het verwerven van links van andere websites naar je eigen website. Deze links werken als stemmen van vertrouwen van andere websites, die zoekmachines vertellen dat jouw site van hoge kwaliteit is en het waard is om hoog in de zoekresultaten te staan. En dat niet alleen, het is één van de belangrijkste ranking factoren voor SEO. In dit artikel geven we je een spoedcursus linkbuilding. Laten we beginnen! 

Dit is hoe links werken

Voordat we ingaan op hoe je links bouwt, is het belangrijk te begrijpen hoe ze werken. Want wat is linkbuilding? Wanneer een web gebruiker een zoekopdracht uitvoert op een zoekmachine als Google, gebruikt de zoekmachine een ingewikkeld algoritme om te bepalen welke websites het eerst moeten komen voor die specifieke zoekopdracht. 

Een van de belangrijkste factoren waar het algoritme naar kijkt, is het aantal en de kwaliteit van de links die naar een website verwijzen. In het algemeen zullen websites met meer links van hoge kwaliteit hoger scoren dan websites met minder links. Dit komt omdat links worden gezien als stemmen van vertrouwen – hoe meer stemmen (links) een website heeft, hoe geloofwaardiger hij moet zijn. Bij het bouwen van links naar je website moet je je dus richten op zowel kwantiteit als kwaliteit. Hoe meer hoogwaardige links er naar je site verwijzen, hoe groter de kans dat je goed scoort in de zoekresultaten!

Soorten links 

Nu we hebben besproken hoe links werken en waarom ze belangrijk zijn, laten we eens kijken naar twee soorten links die je voor je website kunt bouwen: 

  • Redactionele links 

Redactionele links zijn misschien wel het meest waardevolle type link, omdat ze redactioneel gegeven zijn – wat betekent dat ze niet gekocht of geruild kunnen worden voor iets anders. Om een redactionele link op een andere website te plaatsen, moet iemand van het team van die website persoonlijk beslissen om hem op te nemen. 

  • Gastbloggen 

Gastblog links zijn vergelijkbaar met redactionele links in die zin dat ze niet kunnen worden gekocht of geruild voor iets anders. Ze verschillen echter in die zin dat ze worden verdiend door het schrijven van inhoud voor een andere website in plaats van te worden gegeven door iemand van het team van desbetreffende website. Bij een gastblog schrijf je een artikel of maak je een ander soort inhoud (bijv. video of infographics) en dat geef je dan door aan een andere website in de hoop dat zij het op hun site publiceren met een link terug naar jouw website! 

De fundamenten van goede linkbuilding veranderen nooit, maar er zijn altijd nieuwe manieren om met je strategie te experimenteren als er nieuwe technologieën verschijnen. Linkbuilding uitbesteden is een manier waar veel bedrijven voor kiezen om te focussen op interne werkzaamheden. Goede linkbuilding kost eenmaal veel tijd en moeite.

Blijf op de hoogte van alles wat met SEO en linkbuilding te maken heeft en je zult slagen of besteedt het uit aan online marketing bureau. 

Vorige

Wat zit er in truffels waardoor je gaat spacen?

palm tree across a building
Volgende

Hoe herken je een betrouwbaar casino?