//

Hoevaak past Nederland in Amerika, Rusland, Canada en Duitsland?

Dat Nederland een klein landje is, dat weten we waarschijnlijk allemaal wel. Samen met België en Luxemborg zijn we als Benelux zo ongeveer de kleinste drie landen van ons continent. Toch zijn we niet klein van invloed: de Nederlandse agrarische industrie is één van de grootste exporteurs van de wereld en ook op het gebied van drugs zijn we een grote speler (maar of je daar trots op moet zijn…). In ieder geval: Nederland doet qua symbolische grootte dus niet onder aan andere invloedrijke landen, maar qua oppervlakte zeker wel. Benieuwd hoe vaak het land bijvoorbeeld in buurtland Duitsland past, of in één van de grootste landen van de wereld – zoals Amerika, Rusland of Canada? Lees dan gauw verder!

Nederland

Om te beginnen: Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 vierkante kilometers. Ruim 18% van deze oppervlakte bestaat uit water. Met een inwonertal van 17,1 miljoen inwoners (cijfers uit 2017) hebben we een bevolkingsdichtheid van 411,3 inwoners per vierkante kilometer. Dat maakt Nederland het op 28 na dichtstbevolkte land van de wereld. Een groot deel van ons land bevindt zich onder zeeniveau. Tijdens de tachtigjarige oorlog, die duurde van 1568 tot 1947, werd Nederland onafhankelijk. Hoewel eerst de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de wereld in werd geholpen, viel dit in 1830 uiteen, voornamelijk door de Belgische Revolutie.

Duitsland

Duitsland, ons buurland en voor Nederlanders één van de populairste vakantielanden, heeft een oppervlakte van 357.022 vierkante kilometers. Dat betekent dat Nederland wel 8,6 keer in Duitsland past. Wow! Had jij dat verwacht? Dat Duitsland een stuk groter is dan Nederland is wel bekend, maar dat het land bijna negen keer zo groot is als Nederland, is wel even andere koek. Duitsland heeft 82,8 miljoen inwoners, waardoor ze een bevolkingsdichtheid hebben van 225,7 mensen per vierkante kilometer. Dat is dus een stuk minder dan in Nederland.

Verenigde Staten

De verenigde staten hebben een oppervlakte van 9.629.091 vierkante kilometer en daarmee zijn ze bijna even groot als hun buurland Canada. Daarentegen hebben ze wel een stuk meer inwoners dan Canada, wel 327,2 miljoen. Hoe vaak Nederland past in het land wat bekend staat om The American Dream? Wel 231,8 keer. Bizar toch?

Canada

Canada is het op één na grootste land ter wereld, met 9.970.610 vierkante kilometer aan oppervlakte. Veel hiervan is natuur. Ze hebben een bevolkingsdichtheid van 3,6 personen per vierkante kilometer, wat vergeleken met Nederland echt extreem weinig is! Waar Nederland op de 29e plaats staat op de ranglijst van landen met de hoogste bevolkingsdichtheid, staat Canada op de 227e plaats. Toch winnen ze het qua oppervlakte overduidelijk van ons koude kikkerlandje: Nederland past namelijk 240 keer in Canada

Rusland

Rusland is met een oppervlakte van 17.098.246 vierkante kilometer het allergrootste land wat onze aardbol kent. Dat is natuurlijk niet echt voor te stellen, maar wist je dat Rusland twee (!) keer zo groot is als nummer twee in dit lijstje, Canada? Een waardige eerste plaats dus. Het land past dan ook niet op één continent, maar ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Dat lijkt ons al best groot genoeg, maar als het aan premier Poetin ligt dan gaat hij nog even door met het uitbreiden van Rusland. Terwijl Nederland op dit moment 411,6 keer in Rusland past!

Vorige

Wat is de beste weer app?

Volgende

Worden bestaande kaartspellen nog wel eens vernieuwd?