/

Hoe ontstaat een regenboog en hoeveel kleuren heeft ie?

Een regenboog is wat ons betreft één van de mooiste en vrolijkste natuurwonderen die er zijn in de wereld. Na regen komt zonneschijn is een veelgebruikt spreekwoord, maar een regenboog bewijst dat regen en zonneschijn ook zeker samen kunnen gaan. In dit artikel vertellen we je meer over de regenboog, hoe hij ontstaat en hoeveel en welke kleuren hij heeft. Oh, en we moeten je in dit artikel helaas ook teleurstellen: er staat geen pot met goud aan de uiteinden van de regenboog.

Zonlicht

Als de zon schijnt, dan zien wij het zonlicht als wit licht, terwijl de lucht dan eigenlijk uit heel veel verschillende soorten kleuren bestaat. Wanneer er regendruppels vallen, dan wordt dit witte zonlicht als het ware doorbroken en ontstaat er prismavorming in de lucht. Hierdoor wordt het kleurenspectrum (de kleuren die het zonlicht eigenlijk heeft) zichtbaar gemaakt. Die weerkaatst de verschillende kleuren die het zonlicht heeft en daardoor kunnen wij een regenboog zien.

De verschillende soorten kleuren

Eigenlijk zijn er nog twee kleuren die bij een regenboog horen, maar die wij niet kunnen zien. Dat zijn de kleuren infrarood en ultraviolet. Die vallen voor mensen net buiten het kleurenspectrum, maar voor sommige insecten zijn ze wel zichtbaar. Honingbijen bijvoorbeeld, zijn wel in staat om ultraviolet waar te nemen.

Er zijn drie primaire kleuren in het kleurenpallet die wij kennen, maar deze zijn ook aanwezig in de regenboog. Dit zijn blauw, rood en groen. De andere kleuren in de regenboog, ontstaan eigenlijk doordat deze drie kleuren gemengd worden. Daardoor lijken de kleuren ook zo vloeiend in elkaar over te gaan. De verschillende kleuren die we in de regenboog zien, zijn:

Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo (lichtpaars) en violet (donkerpaars). Deze kleuren verschijnen in een regenboog ook in deze volgorde.

Ezelsbruggetjes

Er zijn veel verschillende soorten ezelsbruggetjes om de kleuren van de regenboog te kunnen onthouden. De bekenste zijn: “Roggbiv”, “ROGGeBrood Is Vies”, of “Roddelen Over Gekke Grote Broer Is Vals”.

Twee regenbogen?

Heel af en toe kan het voorkomen dat je twee regenbogen op hetzelfde moment ziet. De eerste regenboog (meestal beneden) is duidelijk te herkennen en is een regenboog zoals we die normaal ook kennen: met de “Roggbiv” kleuren, in de juiste volgorde. De tweede regenboog zal iets minder duidelijk te zien zijn en iets minder fel van kleur. Bij de tweede regenboog kun je dezelfde kleuren waarnemen, maar dan in een omgekeerde volgorde.

De oude Grieken

Voor de oude Grieken was een regenboog niet hetzelfde als wat wij nu denken dat een regenboog is. Daar dachten ze dat de regenboog een godin was. Deze godin had de naam Iris en was de boodschapper van de goden. Wanneer zij een boodschap van de hemel naar de aarde bracht, verschijnt er volgens de Griekse mythologie een regenboog.

Extra informatie

Kun je niet genoeg krijgen van regenbogen? Kijk dan voor meer informatie over het bijzondere verschijnsel dit fragment van het klokhuis, of deze Youtube video over de wetenschap van regenbogen. Er zijn ook verschillende boeken over geschreven, zoals: “Vertel eens – waarom zien wij een regenboog?”

Vorige

Wat is de beste weer app?

Volgende

Worden bestaande kaartspellen nog wel eens vernieuwd?