///

Hoe maak/meng je Paars, Rood, Bruin, Geel en meer kleuren?

Wanneer je de smaak te pakken hebt met schilderen, dan ga je je plotseling veel meer verdiepen in technische zaken zoals het mengen van verschillende soorten verf. Aangezien 2019 is uitgeroepen tot het jaar van Rembrandt (de beroemde schilder is dan 350 jaar overleden) was er afgelopen jaar een stuk meer aandacht voor Rembrandt, zijn schilderwerken, maar ook voor schilderen in het algemeen. Programma’s als Project Rembrandt of Krabbé zoekt Gauguin worden op de Nederlandse televisie maar al te graag gekeken. Heb je zelf ook de schilderkriebels te pakken? Dan is dít hoe je aan de slag kunt gaan met verschillende soorten kleuren.

Kleuren mengen

Om te beginnen willen we benoemen dat het mengen van kleuren niet per se een vereiste is om te kunnen schilderen. Je kunt er ook voor kiezen om te schilderen uit een tube. Beroemde schilder Karel Appel paste deze techniek vaker toe in zijn schilderijen en kunstwerken.

De basisstappen

Vroeger op de basisschool experimenteerde je waarschijnlijk al veel met verschillende kleuren. Zo ontdekte je dat het mengen van te veel kleuren bij elkaar resulteerde in een viezige groenbruine kleur. Geen goed idee dus. Er zijn wel een aantal basismengsels die vrijwel altijd werken, zoals deze:

  • Hoe maak je paars?

Door rood en blauw met elkaar te mengen. Het liefst een wat donkerdere kleur blauw en een lichtere kleur paars.

  • Hoe maak je rood?

Vaak zit een rode kleur verf al wel in een schilderset, maar stel je rode verf is net op en je moet écht een rode kleur hebben, dan kun je het beste oranje en paars mengen.

  • Hoe maak je bruin?

Om bruin te krijgen is het belangrijk dat je complementaire kleuren met elkaar mengt. Dat zijn kleuren die in de kleurcirkel redelijk dicht bij elkaar staan, en elkaar eigenlijk kunnen aanvullen. Dat zijn bijvoorbeeld blauw en oranje, geel en paars, rood en groen. Deze combinaties zie je ook vaak samen, denk bijvoorbeeld aan het logo van GroenLinks. Wanneer je deze complementaire kleuren met lekaar mengt, krijg je bruin. De bruintint kun je vervolgens lichter of donkerder maken door wit of zwart toe te voegen.

  • Hoe maak je geel?

Geel is ook een primaire kleur, dus het is waarschijnlijk dat je deze verf in je schilderset zal hebben. Wanneer je dit niet hebt, kun je geel proberen te creëren door oranje te mengen met wit, en een klein likje groen. Zo kom je het beste in de buurt van geel.

  • Hoe maak je roze?

Roze maak je door rood en wit met elkaar te mengen. Maar je kunt je kleur roze ook verschillende tinten geven. Beroemde kunstenaar Picasso stond bekend om zijn mooie kleuren roze, die hij maakte door aan het rood-wit mengel een vleugje geel, blauw of groen toe te voegen.

Schaf de juiste schilderset aan

Een handige tip is om de juiste tools in huis te halen. Wanneer je kiest voor een acrylverf set met genoeg verschillende kleuren, hoef je zelf niet eens zo heel veel te mengen. Dan kun je de verschillende kleuren naar smaak aanpassen, zoals ze donkerder, lichter of intenser te maken. Ook kun je ze nét een andere tint geven door ze te mengen met een andere kleur.

Goed, we kunnen het je natuurlijk allemaal wel vertellen, maar vaak helpt het om iets te kunnen visualiseren. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit plaatje van pinterest, waar verschillende kleurmengsels illustratief uitgebeeld worden.

Vorige

Wat is de beste weer app?

Volgende

Worden bestaande kaartspellen nog wel eens vernieuwd?