Het gedoogbeleid van Coffeeshops in Amsterdam uitgelegd

Het is algemeen bekend dat Nederland een vrij bijzonder beleid heeft rondom softdrugs Hoewel het niet wordt gestimuleerd, weet iedereen dat het veel gebeurt en in Amsterdam kan je in het centrum amper de straten over of je wordt alweer opgeschrikt door een wiet- of hasjlucht. Snap jij soms ook niet meer hoe het nou precies zit, en wat nou wél en niet mag? Wij leggen het je van A tot Z uit.

Gedoogbeleid coffeeshops

In Nederland wordt er gebruik gemaakt van een gedoogbeleid. Dat wil eigenlijk zeggen dat de overheid iets niet volledig heeft gelegaliseerd, maar weet dat de praktijken toch wel gebeuren en dat ze daarom soms een oogje dicht knijpen om het in ieder geval goed te kunnen reguleren. De Coffeeshop Amsterdam West mag dus legaal softdrugs verkopen, maar er zitten wel regels aan verbonden.

Bezitten van softdrugs

In Nederland mag je in het bezit zijn van softdrugs, maar het mag dan maximaal gaan om 5 gram cannabis (dus wiet of hasj) of vijf hennepplanten. Als je het leuk vindt, kun je dus zelfs vijf planten in je achtertuin zetten. Echter groeien hennepplanten in het Nederlandse klimaat vaak niet helemaal goed in de buitenlucht. In ieder geval is het voor Nederlanders dus wel legaal om wietplanten in je bezit te hebben, evenals om wiet thuis te hebben liggen, mits het minder is dan 5 gram. Dat betekent dat je het ook op straat op zak mag hebben, mits je het maar niet aan anderen verkoopt.

woman holding stick cigarette during day time

Gedoogcriteria voor coffeeshops

Aan welke regels moet Coffeeshop Amsterdam Noord zich bijvoorbeeld precies houden? Nou – ze mogen bijvoorbeeld niet meer dan 5 gram softdrugs per dag aan een persoon verkopen, en het is illegaal om harddrugs te verkopen. Dealers binnen zijn dus ook niet gewenst. Ook mag er alleen softdrugs verkocht worden aan mensen boven de 18, en hebben coffeeshops geen alcoholvergunning. Dat mag niet geschonken worden. Tot slot mag een coffeeshop niet meer dan 500 gram softdrugs in de handelsvoorraad hebben.

Nu klinkt het misschien alsof het verkopen van softdrugs, mits onder deze omstandigheden, volledig legaal is. Het wordt inderdaad gedoogd, maar het verkopen van softdrugs blijft strafbaar. Op het moment dat coffeeshops zich niet aan één of meerdere van de voorwaarden houden, kunnen zij strafrechtelijk vervolgd worden. Dat betekent dat coffeeshops en andere verkopers van softdrugs zich streng aan deze regels zullen moeten houden, om er zeker van te zijn dat ze geen strafrechtelijk proces aan hun broek hebben hangen.

Ingezetenen van Nederland

Een andere bijzondere regel is dat coffeeshophouders alleen cannabis mogen verkopen aan ingezetenen van Nederland. Dat betekent dat iemand staat ingeschreven in Nederland en hier dus woont. Het is aan de coffeeshophouder om dit te controleren door te kijken naar een identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning. Dat betekent dat veel toeristen niet blij zijn, want die mogen niet zomaar een jointje halen bij een coffeeshop, al gebeurt dit nog wel veel. Als inwoner van Amsterdam of Nederland kun je dus echter wel altijd legaal softdrugs aanschaffen in coffeeshops!

Vorige

Een scooter kopen: tweedehands of beter meteen nieuw?

Volgende

WAAR WORDEN ZACHTE CONTACTLENZEN VAN GEMAAKT?