//

Het beste dieet als je wilt afvallen volgens wetenschappers

Qua diëten zien we door de bomen het bos niet meer. Moet je nou juist wel of geen koolhydraten eten als je wilt afvallen? Moet je gluten van het menu schrappen of toch meedoen met Weight Watchers? 

Hoewel ieder dieet z’n voor- en nadelen heeft, is het volgens wetenschappers onnodig je te verliezen in de details. Het beste dieet is namelijk een dieet dat je vol kan houden. Niet voor een week of voor een maand, maar voor altijd. Hoe lang je het volhoudt, zegt veel meer over hoeveel gewicht je kan verliezen dan over het type dieet.

Lange termijn
“Mensen zijn heel fel tegen koolhydraten of vetten. Maar ondanks de oneindige lijst van bestsellers die gewichtsverlies beloven, is er niet één macro-nutriënt dat als winnaar uit de bus komt”, zegt onderzoeker Tim Church van Louisiana State University. Je bent niet van de ene op de andere dag 10 kilo aangekomen. Die 10 kilo raak je dus ook niet in één nacht kwijt. Consistent zijn en je levensstijl omgooien voor de lange termijn is de sleutel tot (blijvend) gewichtsverlies.

Stel dus voor jezelf geen finishlijn, want zodra je daarna weer ‘normaal’ eet komen die kilo’s er weer driedubbel zo snel aan. Zoek een bepaalde manier van eten die je nieuwe standaard wordt. Wát dat dieet dan precies inhoudt, is voor iedereen anders. Maar er zijn wel een paar criteria:

  1. Het is gezond
    Klinkt logisch, maar het is belangrijk dat je gevarieerd blijft eten. Ga niet leven op droge crackers simpelweg omdat je dat te doen vindt. Zet je gezondheid altijd op nummer één.
  2. Het gaat om kleine veranderingen
    Gooi het roer niet opeens volledig om, maar neem kleine stapjes. Eet meer groenten bij het avondeten, beperk je suikerinname en laat jezelf niet teveel gaan tussen de maaltijden door.
  3. Het is gebaseerd op vaardigheden
    Afvallen gaat niet alleen om minder calorieen eten. Een goed dieet geeft je handvatten om om te gaan met bepaalde triggers, leert je hoe van gezond eten gaat houden, gaat de strijd aan met emotionele eetbuien en laat je naar je lichaam luisteren. Die vaardigheden zijn essentieel als je een bepaald voedingspatroon wil volhouden.
Vorige

Wat zijn de basis tools van een eventplanner?

Volgende

Pakketjes en post versturen wordt volgend jaar duurder