Coachend leidinggeven: hoe werkt dat en hoe kun je het leren?

Coachend leidinggeven biedt medewerkers de ruimte om zelf initiatief te nemen. Jij geeft leiding, maar anders dan een helpende manager of een adviseur die vrijblijvend adviseert. In plaats daarvan luister je, weet je wat er speelt en stimuleer en motiveer je anderen om uit eigen beweging aan de slag te gaan.

Wat is coachend leidinggeven?

Coachend leidinggeven betrekt medewerkers, terwijl je ze tegelijkertijd de ruimte biedt. Het vormt de balans tussen goed luisteren, een visie delen om de lijnen uit te zetten en meer betrokkenheid binnen de organisatie.

Hoe dat precies werkt en hoe je daar zelf mee aan de slag gaat leer je bijvoorbeeld tijdens een training coachend leidinggeven. Steeds meer organisaties omarmen de coachende stijl, dus leiden hun leidinggevenden daar graag in op. 

5 eigenschappen van een coachend leidinggevende

Als coachend leidinggevende combineer je 5 belangrijke eigenschappen:

 • Je luistert naar wat medewerkers vertellen
  Je luistert actief naar wat medewerkers vertellen. Door er met jouw volledige aandacht bij te zijn haal je waardevolle informatie op. Dat je écht luistert bevestig je door in eigen woorden samen te vatten wat de ander je vertelt. 
 • Je kent jouw medewerkers en team
  Dankzij het goede luisteren weet je wat er speelt op de werkvloer. Als coachend leidinggevende ken je jouw medewerkers en het team. Daardoor kun je beter inspelen op wat er voor hen belangrijk is.
 • Je hebt een groot aanpassingsvermogen
  Tijdens een training coachend leidinggeven leer je jouw aanpassingsvermogen te ontwikkelen. Dat is belangrijk, omdat je meebeweegt met wat er voor medewerkers en voor het team belangrijk is.
 • Je inspireert en motiveert medewerkers
  De coach opleiding helpt je tegelijkertijd om anderen te inspireren en motiveren. Zij moeten er uiteindelijk mee aan de slag, nadat jij de lijnen hebt uitgezet. Met de juiste inzet en voldoende vrijheid voor medewerkers gaan ze zelfstandig aan de slag.
 • Je laat medewerkers verantwoordelijkheid nemen
  Dat krijg je voor elkaar door medewerkers meer verantwoordelijkheid te laten nemen. Het maakt ze eigenaar van hun ideeën en inzet. Dat versterkt zowel het team als de organisatie, omdat jij je kunt richten op leidinggeven in plaats van meewerken.

Coach opleiding tot coachend leidinggeven

Tijdens een coach opleiding ontwikkel je jouw vaardigheden als coachend leidinggevende. Dat is belangrijk, omdat het vraagt om een andere mindset dan sommige managers gewend zijn. Een training coachend leidinggeven gaat in op de belangrijke eigenschappen en helpt om hier in de praktijk mee te oefenen. 

white bathroom interior
Vorige

De 3 voordelen van online badkamerverf kopen

Volgende

Tips voor het upgraden van je badkamer op een budget