Welke wandelschoenen zijn geschikt voor een trektocht?

Ben jij van plan nieuwe schoenen te kopen voor jouw trektocht? Welke wandelschoenen zijn dan geschikt? Wij helpen je wandelschoenen te kiezen met de juiste tips.

Een goede wandelschoen is misschien wel het belangrijkste wanneer je een lange trektocht gaat maken. Maar waar moet een goede wandelschoen nu aan voldoen? Natuurlijk moet hij comfortabel zijn en lekker zitten, maar hoe kan je dit nu voor elkaar krijgen? Waar hou je rekening mee wanneer je een nieuwe wandelschoen gaat kopen in de speciaalzaak? Wij zetten het voor je op een rij:

1.    De juiste categorie wandelschoen

Iets wat je misschien nog niet wist is dat iedere wandelschoen zijn eigen categorie heeft. Zo heeft een soepele lage wandelschoen vaak de categorie-A. Maar een bergwandelschoen voor alpine tochten is een Categorie-D wandelschoen. Welke wandelschoen bij jouw trektocht past hangt af van het terrein. Bij Ik Wil Hiken kan je nog meer lezen over de juiste wandelschoenen en welke jij nodig hebt.

2.    Pasvorm van jouw voet

Bij het kiezen van de geschikte wandelschoen is ook de pasvorm van jouw voet erg belangrijk. Ieder mens is anders en dit kan je ook zien in de voeten. Zo heb jij misschien platvoeten of is de bal van je voet juist wat hoger. Heb je brede of smalle voeten? Het is verstandig om bij het aanschaffen van de juiste bergwandelschoenen naar een bergsportspeciaalzaak te gaan. Hier kunnen ze je voet bekijken en op basis hiervan de juiste schoenen uitzoeken.

Wil je meer leren over outdoor of over trektochten? Bekijk dan eens de outdoor cursus. Deze zit boordevol informatie die je moet weten voor het maken van een trektocht of als je meer wil leren over de natuur.

3.    De weersomstandigheden

We hebben het vaak over waterdichtheid van een wandelschoen. Maar het is nog beter om het te hebben over de weersomstandigheden waarin jij gaat lopen. Want wanneer jij een trektocht gaat maken in het zuiden van Spanje, dan zal je heel andere wandelschoenen nodig hebben dan een trektocht in Lapland. Kijk daarom altijd goed hoe de weersomstandigheden zijn in een bepaald land of in een regio voordat je zomaar je hoge leren bergwandelschoenen aantrekt op een trail waar het altijd warm is.

4.    Ademende vermogen

Om gelijk maar door te gaan op het vorige punt, is ademend vermogen ontzettend belangrijk. Maar bij wandelschoenen gaat het een niet samen met het ander. Dus wanneer jij een wandelschoen kiest met een ademend membraam, dan kies je automatisch niet voor een wandelschoen die waterdicht is met een Gore-tex membraam. Maar bij een trektocht met droge paden kan je prima kiezen voor een schoen met een goed ademend vermogen. Veel hikers kiezen zelfs voor trailrunners wanneer ze een trektocht gaan maken. Deze zijn vaak niet waterdicht.

5.    Robuustheid van de schoen

Als laatste hebben we het over de robuustheid van de schoen of de stevigheid. Niet ieder terrein is hetzelfde en een bergwandeltocht kan best een impact zijn op alle spieren en gewrichten in je voeten en benen. Je voet kan bijvoorbeeld weleens dubbelklappen bij een verkeerde stap. Blessures liggen dus om de loer in de bergen, maar jij kan je met een stevige schoen je hier op voorbereiden. Vooral een stevige zool met een goede grip gaat zorgen voor meer stabiliteit tijdens een bergwandeling.

6x wandelschoen merken die momenteel erg populair zijn:

  1. Salomon
  2. Lowa
  3. Hanwag
  4. Meindl
  5. Merrell
  6. Grisport

Het duurste merk is niet altijd het beste merk. Omdat iedereen een andere voorkeur heeft, kan het zijn dat jij op de goedkoopste bergschoenen net zo lekker loopt als op de duurdere. Pas daarom altijd verschillende schoenen om te merken welke het beste bij jouw voet passen.

Vorige

Je onzekerheden verbergen? Dat doe je zo!

Volgende

Drie tips voor het aankopen van een hoortoestel