Drie tips voor het aankopen van een hoortoestel

V Vroeger was de procedure voor het kiezen tussen hoortoestellen veel eenvoudiger. Er waren maar een paar stijlen om uit te kiezen, en ze werkten allemaal op dezelfde manier. 

Hoortoestellen werden pas een echte optie voor mensen die hun gehoor verloren, na het implementeren van digitale technologie.

Dankzij de digitale technologie, was er al snel een breed scala aan functies beschikbaar om mensen te helpen luisteren in allerlei situaties. Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden, wanneer je een hoortoestel kiest.

Ondanks dat hoortoestellen het normale gehoor niet kunnen herstellen, kunnen ze je wel helpen om het geluid te versterken en om het achtergrondlawaai weg te filteren. 

Zo kan je beter omgaan met de wereld om je heen, zoals het horen van anderen, het deelnemen aan groepsactiviteiten, TV kijken en het horen van omgevingsgeluiden voor je veiligheid.

V Welke stijl hoortoestel kies je?

V Na een hoortest in de winkel of een hoortest die online plaatsvindt, weet je of je een hoortoestel nodig hebt. Maar welke stijl kies je?

Er zijn hoortoestellen voor dagelijks gebruik. Mensen die zo’n hoortoestel gebruiken, kunnen het in en uit hun oor halen. Aan het begin van de meeste dagen doe je het hoortoestel in en je haalt hem er weer uit op het einde van de dag.

Hoortoestellen voor dagelijks gebruik kunnen voor de meeste dingen gebruikt worden en zijn waterbestendig, maar ze moeten wel uitgedaan worden als je doucht of zwemt. Modellen kunnen variëren van modellen die achter het oor gaan, tot modellen die in het oor gaan.

Dan zijn er nog hoortoestellen die voor een lange tijd gedragen kunnen worden. Dit soort hoortoestel laat je door een audioloog in je oor zetten en is niet zichtbaar voor anderen. Het toestel zit heel dicht bij je trommelvlies, zodat het langdurig in je oor kan blijven zonder dat je de batterij hoeft te vervangen. 

Dit is meestal tussen één en drie maanden. Het toestel moet uitgedaan worden voor je gaat zwemmen, maar het kan gebruikt worden tijdens het douchen. Een nieuw hoortoestel moet ongeveer om de acht weken vervangen worden.

V Worden achtergrondgeluiden zoveel mogelijk verminderd?

V Onderzoek of er in je digitaal hoortoestel achtergrondlawaai- en feedbackonderdrukking ingebouwd is, voordat je er één koopt.

Hoortoestellen hebben een microprocessor, die het verschil kan detecteren tussen hoogfrequente geluiden (zoals spraak) en laagfrequente geluiden (zoals achtergrondlawaai). De microprocessor kan dan de spraak luider maken en al het andere geluid wegsnijden.

V Bepaal op voorhand je budget

V Het is belangrijk om op voorhand een budget te bepalen die je wilt uitgeven aan een hoortoestel. De kosten van hoortoestellen kunnen flink oplopen. 

Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt met je hoortoestel en dat ze een volledige dag werken. 

De prijs van een hoortoestel hangt af van welke stijl je kiest en zijn functies. Het is belangrijk om een hoortoestel te kiezen naar je behoeften, om er het meeste voordeel uit te kunnen halen.

Vorige

Welke wandelschoenen zijn geschikt voor een trektocht?

Volgende

Gokwetten in Nederland