//

Groene aanslag verwijderen: hoe moet dat?

Het mooie weer komt er weer aan en je wilt op je terras genieten van het zonnetje. Helaas gooit er iets roet in het eten. Je mooie terrastegels zijn bedekt met een dikke laag groene aanslag. Door de natte winter is dat groene goedje lekker gaan groeien op je tegels. Grote kans dat je niet voor die kleur groen op je tegels hebt gekozen. Hoe krijg je die groene aanslag weer van je tegels af?

 

Wat is groene aanslag?

Eerst nog even dit: wat is die groene aanslag eigenlijk? Groene aanslag is onkruid, dat vastgroeit aan oppervlakten. Oppervlakten zoals je tuintegels, dakpannen of de stenen muur van je huis. Het zijn mossen en algen die graag groeien op relatief donkere en vochtige plekken. Vooral in de herfst- en wintermaanden kan groene aanslag optreden. Omdat het in de herfst en winter veel regent en er meer donkere dagen zijn, krijgen de mossen en algen meer tijd en ruimte om te groeien. Vooral je tuintegels drogen niet op en blijven langer vochtig. Het gevolg is groene aanslag die lastig te verwijderen is. Ook vervelend aan de groene aanslag, is dat het de tuintegels glad kan maken. Pas dus op dat je niet uitglijdt over tuintegels met groene aanslag!

 

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel het misschien makkelijker gezegd is dan gedaan, is de allerbeste oplossing het voorkomen van groene aanslag. Want als je eenmaal groene aanslag op je tegels, muur of dakpannen hebt zitten, is het lastig om het te verwijderen. Ook is het vaak een terugkerend probleem. Hoe voorkom je groene aanslag? Het is belangrijk om je tuin in de eerste plaats van goede afwatering te voorzien. Het water moet kunnen wegstromen, zodat het niet blijft liggen op de bestrating. Als je bestrating droger blijft, krijgen de algen en mossen geen kans om te groeien. Heb jij een dichtbegroeide tuin? Dan kan het helpen om de tuin goed bij te houden en dus regelmatig even de heggenschaar erbij te pakken. Goed snoeien is het devies. Je tegels krijgen dan meer zon en drogen sneller.

 

Schone tuintegels zonder groene aanslag: dat willen we allemaal wel

Groene aanslag verwijderen

Helaas, het is al zover: je hebt groene aanslag op je bestrating, je muur of je dakpannen en je wilt dat verwijderen. Maar hoe moet dat? Je hebt verschillende opties. De ene optie is beter voor het milieu dan de andere optie.

Hogedrukspuit

Je kunt de groene aanslag te lijf gaan met de hogedrukspuit. Hoewel het als het ware wegspuiten van het mos en de algen snel zal gaan, zal het genieten van je schone tegels van korte duur zijn. Door de hoge waterdruk worden de tegels of wordt de bestrating poreus en ruw. Hierdoor kan de groene aanslag juist beter groeien en sneller terugkomen. Door het poreuze en ruwe oppervlak kan het zich beter hechten. Daarnaast beschadig je met de hogedrukspuit de oppervlakte van je tegels.

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Naast de hogedrukspuit heb je de optie om huis-, tuin- en keukenmiddelen op de groene aanslag los te laten. Je moet dan denken aan azijn, zout en chloor. Dit is echter ook niet de oplossing, want deze middelen doden naast het onkruid ook het andere leven in je tuin. Dus naast de groene aanslag, maak je misschien wel die mooie tulpen of geraniums dood. Daarnaast zijn azijn, zout en chloor schadelijk voor het milieu. Gebruik van deze middelen is dan ook verboden.

Schrobben

Natuurlijk kun je onkruid tussen de tegels er met de hand uittrekken. Voor de groene aanslag zijn bij tuincentra handige hulpmiddelen te koop, zoals krabbers en borstels. Ook kun je onkruid wegbranden. Voor grote oppervlakten kun je overwegen een borstelmachine te huren.

Groeneaanslagreiniger

Tot slot is er ook nog zoiets als groeneaanslagreiniger. Dit middel schijnt niet schadelijk te zijn voor het milieu. Het verwijdert je groene aanslag, maar je moet wel oppassen dat je geen andere planten raakt. Of wanneer je een vijver hebt, zorg dat je vissen er niet mee in aanraking komen. Die kunnen niet tegen de reiniger. Je lost de reiniger op in water en vervolgens spuit, giet of borstel je het op je tegels. Met de tuinslang kun je vervolgens je tegels schoonspuiten als er nog restjes achterblijven.

 

Wanneer verwijderen?

Je hebt besloten om aan de slag te gaan met het bestrijden van de groene aanslag op je tuintegels, dakpannen of muur. Maar wat is daarvoor het beste moment? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Wacht een periode af waarin het een aantal dagen achter elkaar droog blijft. Het beste is als daarbij ook de zon schijnt. Misschien moet je in ons kikkerlandje even geduld hebben, maar de groene aanslag hecht wat minder aan de tegels als het een paar dagen droog weer is. Het is dus makkelijker om het dan te verwijderen.

Het maakt niet uit welke methode je vervolgens kiest om aan de slag te gaan met het bestrijden: je kunt kiezen uit een aantal methodes, waarvan handmatig schrobben met heet water wellicht de meest intensieve, maar wel milieuvriendelijkste methode is. Als je een groeneaanslagreiniger kiest, dan is het wel belangrijk om te weten dat het twee dagen nadat je het middel gebruikt niet mag regenen. Het middel kan dan niet goed inwerken. Ook werkt het middel het beste als het niet kouder is dan 5 graden Celsius. Het is dus duidelijk, wacht een zonnige dag af en je kunt aan de slag met de groene aanslag.

 

Vorige

Wie is de uitvinder van blackjack en meer weetjes

Volgende

Is lenen van geld online gemakkelijk of komt er veel bij kijken?