/

Slimme innovatie: van artificial intelligence tot informatiezuilen

Het is verbazingwekkend hoe significant onze levens de afgelopen tientallen jaren zijn veranderd door nieuwe technologieën. Het was relatief niet lang geleden dat we in de auto op vakantie gewoon een papieren kaart op schoot hadden. Of dat iedereen een huistelefoon had. De wereld is ongelofelijk veel veranderd sinds de komst van het internet en natuurlijk ook smartphones. Maar technologische innovatie holt op dit moment alleen maar harder vooruit. Wie kan zeggen hoe de wereld er over tien of 20 jaar uitziet? Maar er zijn wel een aantal innovaties die op dit moment al in ontwikkeling zijn waarvan we weten dat ze hoogstwaarschijnlijk een grote impact zullen hebben. In dit artikel bespreken een aantal van deze innovaties, van aanmeldzuilen ziekenhuis tot artificial intelligence. Laten we van start gaan!   

Aanmeld- en informatiezuilen

Steeds meer klantenservice functies worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan zelfscannen en de ‘self check-out' bij supermarkten en andere winkels. Een ander voorbeeld zijn informatie en aanmeldzuilen. Dit zijn digitale schermen waar mensen bij binnenkomst, in bijvoorbeeld een ziekenhuis, zich kunnen aanmelden en informatie over hun afspraak kunnen opvragen. Dit is makkelijker voor patiënten maar natuurlijk ook voor ziekenhuizen die de druk op de informatieservice verlichten.Zo’n infozuil wordt ook gebruikt bij gemeenten, vliegvelden etc.       .   

Artificial intelligence

AI ofwel artificial intelligence is het afgelopen jaar op het wereldtoneel ontploft als technologie die zeer waarschijnlijk de wereld zal veranderen in de komende jaren. Denk aan taalverwerking maar ook aan video en foto creatie. Opvallend is dat vooral creatieve beroepen momenteel de grootste impact ondervinden van artificial intelligence. Maar dit zal niet lang zo zijn. Artificial intelligence gaat bijna in elke sector van invloed zijn, denk aan transport, de bouw, gezondheidszorg etc. Veel mensen maken zich zorgen dat de opkomst van AI hun baanzekerheid in gevaar zal brengen, maar dit is niet per se het geval. Historisch gezien veranderen innovaties vaak de arbeidsmarkt maar voor elke baan die verdwijnt verschijnen er ook nieuwe banen. Het zal wel een kwestie zijn van meebewegen met de vraag op de arbeidsmarkt. 

3D printen

Een andere technologie die in de komende jaren veel zal veranderen is 3D printen. Het staat momenteel nog in de kinderschoenen maar ontwikkelt zich snel. Het kan in vele verschillende industrieën veel verandering teweegbrengen. Denk aan de bouw maar ook in precisiewerk rondom gebitsproblemen, de auto-industrie etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is altijd moeilijk te voorspellen welke innovaties uiteindelijk doorbreken maar één ding is zeker. De toekomst zal er anders uitzien dan het heden.    

Vorige

Eigen bedrijf starten in 2024? Dit moet je weten!

Volgende

Om deze 4 redenen wil jij een elektrische fiets