//

Dankzij déze Japanse budgettip zou je maandelijks honderden euro’s overhouden

Lukt het jou maar zelden om aan het einde van de maand nog wat geld op je spaarrekening te zetten? Dan hebben wij wellicht dé oplossing voor je gevonden: de Japanse spaarmethode ‘kakeibo’.

Die zou er namelijk voor zorgen dat je voortaan zo’n 35 procent van je maandelijks inkomen op je spaarrekening kunt storten.

‘Kakeibo’ betekent letterlijk ‘huishoudboekje’ en werd in 1904 voor het eerst in Japan geïntroduceerd. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel Japanners die bij deze spaarmethode zweren, dus het is wat ons betreft het proberen waard!

Zó werkt het
De methode werkt eigenlijk heel simpel: je schrijft namelijk je inkomsten en uitgaven op in een boekje zodat je je bewust wordt van wat je allemaal uitgeeft én wat er binnenkomt.

Stap 1: Begin met het opschrijven van je vaste inkomen en uitgaven (denk bijvoorbeeld aan huur, verzekeringen, abonnementen etc.) Doe dit op de cent nauwkeurig om alles zo goed mogelijk in kaart te brengen. Trek de vaste lasten van je salaris af en je weet hoeveel je die maand kunt uitgeven.

Stap 2: Bedenk hoeveel geld je deze maand wil sparen en neem dit – ideaal gezien – mee in je vaste lasten. Je kunt dit het beste direct op je spaarrekening zetten, zodat je het niet ‘kunt’ uitgeven.

Stap 3: Bedenk voor jezelf hoeveel je wilt sparen en welk doel je precies voor ogen hebt. Schrijf dit duidelijk op en pak het er elke keer weer bij. Als je weet waar je het voor doet wordt het namelijk een stuk makkelijker.

Stap 4: Iedere keer dat je geld uitgeeft, moet je dit opschrijven in je zogeheten kakeibo. Je uitgaven verdeel je hierbij onder in 4 categorieën, namelijk ‘overleven’ (eten, medicijnen, onderdak), ‘optioneel’ (alcohol, uit eten, eten bestellen), ‘cultuur’ (boeken, museumbezoekjes, bioscoop) en ‘extra’ (uitzonderlijke uitgaven als een nieuwe stoel of een cadeau).

Stap 5: Aan het eind van iedere maak je de balans op: hoeveel heb je kunnen besparen? En hoe kun je het volgende maand nog beter doen? Blijf jezelf uitdagen.

Vorige

Pakketjes en post versturen wordt volgend jaar duurder

Volgende

Waarom kamerplanten in het najaar minder water nodig hebben