Wat is een afkortzaag en wat kan je ermee?

Een afkortzaag is een machine die speciaal ontworpen is voor het afkorten van verschillende materialen. Je kunt zowel metaal, hout als kunststof hiermee zagen. De afkortzaag wordt ook wel eens vergeleken met een cirkelzaag. Hieronder lees je wat een afkortzaag is en wat je er mee kan.

Wat is het?

Een afkortzaag is een machine met een cirkelvormig roterend zaagblad. Een afkortzaag wordt ook wel een radiaalzaag genoemd of een verstekzaag als de zaag wordt gebruikt om materiaal in een bepaalde hoek af te korten. Een afkortzaag wordt gebruikt om voorwerpen zoals een koker, buis, balk of profiel in te korten of onder een bepaalde hoek te verzagen. Om goed met een afkortzaag te kunnen werken, heb je een bijpassend zaagblad nodig. Je kunt een zaagblad voor een afkortzaag herkennen aan de tanden. Bij een handcirkelzaag staan de tanden veelal naar achteren, bij een afkortzaag juist naar voren. Deze stand van de tanden is nodig omdat met een afkortzaag hout of metaal van boven naar beneden dwars doormidden wordt gezaagd.

Waar gebruik je het voor?

Afkortzagen worden niet alleen gebruikt om houten balken of planken in te korten. Actieve doe-het-zelvers gebruiken afkortzagen ook voor het inkorten en verstek zagen van: buizen, kokers, staven en profielen van metaal of kunststof of laminaat planken. Je moet wel de juiste zaagbladen gebruiken. Voor het zagen van metaal worden andere zaagbladen gebruikt dan als je hout gaat zagen.

Waar bestaat een afkortzaag uit?

Een afkortzaag bestaat uit twee delen: het platform en de zaag. De zaag is bevestigd op een scharnierbare arm. Het zaagblad is aan de arm bevestigd evenals de motor die ervoor zorgt dat het zaagblad wordt aangedreven. Over het algemeen kan een afkortzaag zowel horizontaal als verticaal draaien onder een hoek van 45 graden draaien. Een afkortzaag bevat vaak ook een laser. Hierdoor kun je precies zien waar je moet zagen. Sinds we in een lockdown zitten, zijn veel mensen massaal aan het klussen geslagen. Dat merken ze niet alleen in de bouwmarkt, maar ook op de eerste hulp. Ben je van plan om te gaan klussen? Klus dan wel veilig!

Vorige

Onderhouden van een vloerkleed, doe je zo

a group of friends smiling while holding a drinks
Volgende

Hoe is Straattaal ontstaan?