/

Status Quo: Betekenis, herkomst en voorbeelden

Status Quo, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat betekent het nou echt en waar komt status quo vandaan?

Wat is status quo?

Status quo komt uit het Latijn. Het betekent toestand, bereikte toestand of situatie die al dan niet in stand dient te worden gehouden. Je kan dus je status quo willen behouden, uitgroeien en in sommige gevallen kan je het ook weer verliezen of veranderen naar een andere toestand. Hedendaags gebruiken we de term status quo ook wel om iemands status uit te drukken.

Wie behoudt de status quo?

Status quo wordt ook wel gebruikt om een bepaalde status of plaats in een grotere groep te omschrijven. Ongemerkt doet bijna iedereen hier aan mee. Soort zoekt soort en groepje zoekt groepje. Eenmaal in zo’n groep gevestigd, kom je daar niet zo snel meer uit. Status quo is een vastgeroeste routine. Stap je eruit en ga je bijvoorbeeld opzoek naar nieuwe vrienden, is de kans groot dat je je aantrekt tot dezelfde soort mens die je voorheen bevriende. We zijn nou eenmaal ingedeeld in groepjes en meestal vinden we het als mens ook fijn om bij een groepje te horen. Daarmee behouden we zelf de status quo van de maatschappij.

Veranderen van status quo kan echter wel. Je kan jezelf veranderen en aanpassen. Door andere keuzes te maken, misschien met andere mensen in contact te komen en een andere routine aan te nemen, kan je jezelf bijvoorbeeld omhoog werken op de maatschappelijke ladder. Niet snel daarna zal je merken dat je ook op de sociale ladder klimt en vanzelf andere mensen tegen het lijf loopt. Als gauw spreek je bijna niemand meer die bij je vorige leven hoorde en is de status quo veranderd. De situatie is namelijk niet meer hetzelfde als vroeger.

De term komt oorspronkelijk van het diplomatische concept status quo ante bellum. Dat betekent ‘zoals het voor de oorlog was’ en refereert aan het terugtrekken van troepen en het herinstalleren van vooroorlogse machthebbers. Ook het Latijnse status quo ante, ‘zoals het vroeger was’, is hiervan afgeleid. Aanvankelijk betekenden alle drie de termen eigenlijk hetzelfde. Daarmee wordt bedoelt dat alle drie de termen verwijzen naar de tijd van voor de oorlog. Toch heeft zich langzaam een betekenisverschuiving plaatsgevonden. Daarbij werd het oorlogsaspect in tact gehouden behalve bij status quo. De kortste van de drie termen kreeg de betekenis van ‘bepaalde toestand in plaats van toestand uit het verleden’.

Politiek

In de politiek is status quo ook een bekend begrip. Het streven naar het behouden van de status quo gebeurt meestal als er weerstand ontstaat tegen grote en radicale veranderingen van de huidige status quo. In deze context zijn de politica meestal conservatief en willen ze liever niet dat er grotere veranderingen komen met name op sociaal en cultureel gebied. Wanneer er in de politiek gerefereerd wordt aan de status quo dan duidt dit op een opzettelijke in stand gehouden politieke status.

Status quo in het bedrijfsleven

Wanneer een speler in het veld van mening is dat ze een sterk marktaandeel hebben veroverd, houden ze daar meestal een tijd lang aan vast. In de zakenwereld noemt men dat ook wel de status quo handhaven. In plaats van op zoek gaan naar een nieuw product of strategie houden ze vast aan dat waar ze nu mee binnenlopen. Deze strategie van het behouden van de status quo is over het algemeen meer van korte duur en niet een langdurig standpunt.

Strategie en aanpak

De status quo aanpak is een van de vele adaptieve strategieën in het bedrijfsleven. Deze adaptieve strategieën zijn reacties op omstandigheden die tijdelijk zijn. Wanneer de situatie verandert, wordt ook de aanpak en de strategie gewijzigd. Dat werkt heel simpel. Als een bedrijf een goed en consistent winstgevend product heeft binnen een concurrerende markt, kan het bedrijf ervoor kiezen om een groter marktaandeel te claimen. Als het bedrijf besluit om zich te concentreren om het bestaande marktaandeel te behouden totdat er iets verandert om hen heen, proberen ze de status-quo te behouden.

Het bedrijf zal er dan alles aan doen om het bestaande marktaandeel te verdedigen, maar ze zullen waarschijnlijk niet proberen om een nieuw product op de markt te brengen. Deze strategie wordt ook wel actief wachten genoemd. Ze proberen actief de status quo van hun product te behouden, terwijl ze wachten op een kans.

De status quo doorbreken

Om uit de status quo situatie te komen moet je naar iets op zoek wat de concurrentie nog niet heeft of nog niet doet. Dit kan een exclusief product, procesverbetering of service zijn. Het is in ieder geval iets wat de concurrentie nog niet kan evenaren. Sommige bedrijven gebruiken een actieve status quo-strategie terwijl ze actief plannen voor een nieuwe productlijn of een expansie naar een nieuw gebied. Ze behouden de status quo op wat ze nu hebben en proberen een nieuw marktsegment te veroveren zodra zij er klaar voor zijn.

De status quo doorbreken klinkt zo misschien ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. In feite betekent het dat je achter de schermen werkt aan iets nieuws om je bedrijf uit te breiden of te verbeteren. Dat doe je terwijl je de status van je product of service waar je nu op focust, niet uit het oog verliest. Op die manier behoud je het stevige marktsegment dat je bereikt hebt met het huidige product en kan je alvast plannen om te gaan uitbreiden en meer winst te maken met het nieuwe product. Zodra dit uitkomt hebt je eigenhandig de status quo doorbroken.

wat is summa cum laude dan en wat zijn de voorwaarden
Vorige

Summa cum laude: betekenis en wat zijn de voorwaarden?

Volgende

Een scooter kopen: tweedehands of beter meteen nieuw?