Hoe word je stemacteur

Het bestaan van een stemacteur zal voor velen klinken al s te mooi om waar te zijn. Voor klussen spreek je simpelweg wat tekst in (goed – dit klinkt natuurlijk veel makkelijker dan het is) en hiermee kun je je geld verdienen. Benieuwd wat er allemaal voor nodig is om stemacteur te kunnen worden en hoe je dit precies kunt worden? In dit artikel leggen wij het je uit.

Wat is een stemacteur?

Volgens de Nationale Beroepen Gids is een stemacteur is iemand die een goede stem heeft en deze op zo’n manier kan ontwikkelen dat hij op verschillende hoogte, tonen en snelheden kan spreken. Een stemacteur gebruikt zijn stem voor verschillende doeleinden, zoals het inspreken van verschillende televisieprogramma’s, radioprogramma’s, reclames en/of films.

Opleiding

Als je voice over of stemacteur wilt worden kun je dat doen door een opleiding te volgen. Toch is een opleiding niet een vereiste voor veel opdrachten of opdrachtgevers. Vaak kan je eerst beginnen als voice over, en kun je je daarna laten bijscholen tot stemacteur. Een stemacteur moet namelijk meer met zijn stem kunnen dan een voice over. Als stemacteur ben je namelijk eigenlijk als acteur bezig, ondanks dat je niet in beeld bent.

Een acteursbureau

Zelf zoeken naar klussen als stemacteur kán, maar kost een stuk meer moeite dan wanneer je jou inschrijven bij een apart bureau die je kan koppelen aan verschillende klanten en die de marketing voor je kan oppakken. Dit is een belangrijk voordeel voor stemacteurs die zich laten koppelen aan een bureau. Je zou ook zelf op zoek kunnen naar klussen, maa in dat geval ben je erg afhankelijk van je netwerk en moet je zelf actief op zoek naar klussen.

man in gray shirt leaning on table with headphones facing another man leaning on table with headboard

Het salaris van een stemacteur

Omdat je als stemacteur vaak werkt als freelancer, verschilt het salaris heel erg afhankelijk van de verschillende soorten klussen die je kunt krijgen. Het salaris van een stemacteur verschilt per stemacteur en ook de hoeveelheid hoeveel je werkt. Zet je jezelf fulltime in, dan kun je heel veel geld verdienen, en als je slechts af en toe werkt, kun je een stemacteur gewoon als ‘bijbaantje’ hebben.

Leer acteren

Het ligt misschien voor de hand dat je voor een functie als stemacteur moet kunnen acteren, maar toch wordt het acterende onderdeel van een stemacteur vaak onderschat. Acteren doe je niet alléén met je stem, maar met je hele lijf. Daarom hebben stemacteurs ook vaak een complete ruimte tot hun beschikking, zodat ze helemaal op kunnen gaan in de rol en volledig acterend de klus kunnen doen. Probeer het zelf maar eens: als je boos wi schreeuwen tegen iemand of het uitkraamt van blijdschap, is het heel moeilijk om stijf te blijven staan. Zie het zo: iemand die al kan acteren, zal gemakkelijk stemacteur kunnen worden, maar iemand die stemacteur wil worden, zal eerst moeten leren acteren.

Cursussen tot stemacteur

Hoewel er niet per se één opleiding is die je kunt volgen om stemacteur te worden, worden er wel verschillende cursussen aangeboden die vaak gegeven worden door ervaren voice overs en stemacteurs. Naast dat je veel kunt leren van deze cursussen an sich, kun je hier ook contact leggen met de professionals uit de wereld en misschien zelfs netwerken.

 

Vorige

Kan je thuis ook een leuk avondje casino doen of moet je er echt op uit?

Volgende

Waarom zijn sommige merken duurzamer dan andere?