Hoe werkt een GPS-tracker?

Steeds meer auto’s hebben een GPS-tracker. Je kent ze misschien ook wel als losse apparaatjes die je op je auto kunt bevestigen. Maar ook in je telefoon zit een GPS-systeem en ook je horloge steeds vaker. Wat is zo’n GPS-tracker nu precies en nog belangrijk: hoe werkt het? We vertellen het jou in deze blog!

Een GPS tracker is een systeem dat gebruikmaakt van zowel GPS als het GMS-netwerk. Het gaat om een extreem klein apparaatje dat bijvoorbeeld ook in de je telefoon zit. Op deze manier kun je door middel van dat netwerk precies zien waar je jouw auto bijvoorbeeld is. Dit is dus vooral heel handig om eigendommen van jezelf te bewaken. Als iemand ongevraagd jouw auto meeneemt om een stukje te gaan rijden dan kun je door middel van een GSP-tracker achterhalen waar je voertuig is. En uiteraard terugvorderen.

Het is dus ook een soort draadloos alarmsysteem, zo’n GPS-tracker. Want je kan zichtbaar én onzichtbaar laten zien dat het niet handig is om bijvoorbeeld die auto mee te nemen.

Zo werkt een GPS-tracker

Een GPS-tracker werkt dus vrij simpel door gebruik te maken van het GPS-netwerk dat door middel van satellieten rondom de aarde werkt. Een tracker werkt dus overal. Vaak zit er een simkaart in waardoor je nog beter de locatiebepaling kunt uitmeten. Er wordt altijd live een signaal uitgezonden. Soms kan er een paar meter verschillen. Maar een GPS-tracker kan nog meer doen. Zo kan het ook als snelheidsalarm werken. Zeker wanneer je ‘m in de auto hebt. Je wordt dan op de hoogte gebracht als je een bepaalde snelheid hebt bepaald. Wordt de GPS opgepakt en verplaatst? Dan krijg je ook een melding. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een voorwerp wilt beschermen.

Sommige GPS-trackers hebben ook een meeluisterfunctie. Dit houdt dus in dat je de GPS-tracker kan bellen en direct kan meeluisteren met wat er rondom de tracker wordt verteld. Vaak kan de omgeving dan niet direct doorhebben. Vandaar ook meeluisteren natuurlijk. Hiervoor is het dus wel belangrijk dat er een simkaart in de tracker kan. Dan heb je ook nog de optie: geo fence alarm. Dit houdt eigenlijk in dat de tracker niet buiten een bepaald en vaak vooraf bepaald gebied mag komen. Gebeurt dit wel dan krijg je uiteraard een melding. Dit zie je vaak in huurauto’s bijvoorbeeld.

Meer opties

Het werkt dus zo dat jij jouw GPS-tracker kan volgen. Maar wie kan die tracker nog meer volgen en welke mogelijkheden zijn er nog meer? Een tracker werkt eigenlijk alleen als je de tracker eerst in het object stopt en vervolgens zolang de batterij het doet kun jij alleen deze tracker volgen. Maar je kan deze systemen gebruiken om bijvoorbeeld te delen met vrienden en familie. Zodat jullie van elkaar weten waar jullie zijn. Zo werkt dat bijvoorbeeld ook met de Find My Friends van Apple. Maar het is ook handig om bijvoorbeeld dieren op te sporen. Denk aan het stoppen van een GPS-tracker in de halsband.

Vorige

Makkelijk toegang met een loopdeur in uw overheaddeur

Volgende

5 weetjes over online gokken in Nederland