Welke soorten laminaat zijn er?

Laminaat is bij iedereen wel bekend. We kennen vast de laminaatvloeren die op een echte houten vloer lijken. Deze houtlook laminaatvloeren zijn er in veel verschillende soorten.

De laatste jaren zijn er naast houtlook ook veel andere laminaatvloeren bij gekomen. De meeste van deze vloeren vallen onder tegellook laminaat.

Het aanbod aan verschillende soorten de laatste jaren alleen maar toegenomen. Dit komt hoofdzakelijk omdat laminaat nog steeds de meest verkochte vloerbedekking is. Door de goede betaalbaarheid, lange levensduur en minimale onderhoud blijft laminaat aantrekkelijk. Hierdoor komen de fabrikanten ook steeds weer met nieuwere soorten op de markt.

Ik zal hier de soorten laminaat voor je op een rijtje zetten. Je kunt de soorten verdelen in:

Wat betreft het formaat van de laminaatdelen

 • Plank

Alle houtlook laminaatvloeren bestaan uit planken. De planken hebben allemaal hetzelfde formaat.

 • Visgraat laminaat of Hongaarse punt laminaat

De nieuwste trend op het gebied van laminaat. Houtlook vloeren met een bepaald legpatroon in de vloer.

 • Tegelformaat

Vaak is het een formaat dat overeenkomt met normale tegels of plavuizen, dus rechthoekig. Sommige soorten zijn vierkant van formaat

Houtlook laminaat:

 • Normaal formaat

Het standaardformaat van laminaat is 130cm bij 19cm. De dikte kan variëren van 6mm tot wel 12mm. De meest verkochte vloeren voor een woning, hebben een dikte van 7/8mm.

 • XL laminaatvloeren

De planken kunnen hier extra lang of extra breed zijn.

 • Egale vloeren.

Laminaat met een glad oppervlak zonder v-groef.

 • Laminaat met v-groef.

Dit laminaat heeft aan de lange kanten een v-groef of aan elke kant. Dit accentueert de planken.

 • Geprofileerd laminaat.

Het laminaat heeft een voelbare structuur in de toplaag. Vaak komt dit profiel overeen met de onderliggende print van hout. Zo voel je als het ware de noesten en de nerven. Door de lichtinval kunt je dit ook zien.

 • Watervast laminaat

Speciaal laminaat voor de natte ruimtes, zoals badkamer. Dit laminaat is ook een goede oplossing voor de keuken of hal en berging. Watervast laminaat is voorzien van een speciale coating op de plank maar ook in de groeven.

 • Visgraat laminaat of Hongaarse punt laminaat

Dit visgraat laminaat met een houtlook bestaat uit kleine plankjes die of linksom of rechtsom gelegd worden. Het laminaat is haast niet van echt te onderscheiden door een mooie houtprints.

Hongaarse punt laminaat bestaat uit panelen waar de legvorm op geprint is. Deze vloer is eenvoudiger te leggen als een visgraatlaminaat. Ook weer in verschillende kleuren te koop.

Natuurlijk is houtlook laminaat te koop in veel verschillende prints. Meestal zie je een eikenprint. De kleuren komen overeen met geoliede vloeren, zowel naturel als kleur.

Ook zie je varianten van gerookte vloeren, verouderde vloeren, rustieke vloeren wat noesten betreft. Elke kleur en behandeling van een eiken vloer vind je ook wel terug in het uitgebreide assortiment van houtlook laminaat. Omdat de prints ook onderling verschillende op de planken van één vloer komt de vloer nog authentieker over.

Tegellook laminaat

 • Natuursteenlook laminaat

Het meest verkochte laminaat hierbij is de leisteenlook. Ook dit laminaat is voorzien van een geprofileerde afwerklaag zodat de vloer op echt leisteen lijkt.

 • Marmerlook laminaat

Een egale laminaatvloer in tegelformaat met een print van een marmervloer. Net als bij marmer vind je dit laminaat in verschillende kleuren. marmerlooklaminaat is te koop in een matte uitstraling maar het hoogglanstegellaminaat wordt hier het meeste gezien en dan ook weer in donkere grijstinten als ook crèmekleurig.

 • Betonlook laminaat

Stoere look van betontegels in grijstinten. Dit laminaat past zowel in een industrieel interieur als ook een strak moderne inrichting.

 • Hoogglans laminaat

Laminaatvloeren die als plankformaat en als tegelformaat te vinden zijn. Naast zwart en witte vloeren zie je ook marmerlooklaminaat vaak als hoogglans.

Hier boven heb ik de soorten besproken die het meeste verkocht worden. Daarnaast zijn er nog veel meer looks, vaak zijn dit de modetrendvloeren, die tijdelijk te koop zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtlooklaminaat met stempels/teksten, vintage look laminaat, kurklook laminaat, metaallook vloeren, leatherlook laminaat enz.

Vorige

Verschillende verfsoorten voor buiten of binnen schilderwerk

Volgende

Je huis verkopen? Op zoek naar een makelaar!