Welk type verwarming past bij mijn woonsituatie?

Tegenwoordig is er erg veel keuze als het aankomt op verwarmingssystemen. Welke verwarming je kiest heeft veel invloed op je wooncomfort. Maar ook financiële redeneren zijn belangrijk om mee te nemen in je overweging.

Cv-Ketel

Dit is misschien wel de bekendste vorm van warmte. In een cv-ketel wordt water verwarmd en door middel van buizen wordt dit warme water vervolgens door de woning gepompt, richting radiatoren of vloerverwarming. Een voordeel is dat het relatief goedkoop is. Een nadeel is dat het niet milieuvriendelijk is.

Houtkachel

De populariteit van houtkachels is de laatste jaren flink toegenomen. In moderne huizen wordt de houtkachel gebruikt naast de centrale verwarming, om op specifieke momenten extra warmte en gezelligheid in huis te brengen. Op houtkachels van Haardencentrumnederland kun je kijken wat voor kachel bij jou past. Er zitten alleen wel een nadeel aan een houtkachel. De rook die uit de kachel komt, kan namelijk best vervelend zijn voor je buren. Let daarom even goed op of je er niemand mee lastig valt voordat je er een aanschaft.

Elektrische kachel

Is je woning oud en niet zo goed geïsoleerd? Dan kan een elektrische kachel meer warmte geven. Gebruik hem bijvoorbeeld in je slaapkamer of in de keuken. Een nadeel van een elektrische kachel is wel dat deze tamelijk veel energie vraagt.

Warmtepomp

Tegenwoordig zijn warmtepompen erg populair. Er zijn verschillende manieren waarop een warmtepomp jouw woning kan verwarmen. Bijvoorbeeld een pomp die lucht van buiten naar binnen brengt. Er zijn ook warmtepompen die warmte onttrekken aan onderliggende aardlagen, om dit via een aantal stappen aan uw woning af te geven. Dit is een erg voordelige manier en kan je uiteindelijk veel geld besparen.

Zonneverwarming

Met zonneverwarming wordt jouw woning opgedeeld in compartimenten, die allemaal onafhankelijk van elkaar worden verwarmd. Zonne-energie wordt steeds populairder. De zon is namelijk een schone energiebron die nooit opraakt. Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak. Helaas wordt het door Nederlanders nog vaak gezien als te duur. Gelukkig komt daar verandering in. Zo meldt het AD dat groene stroom uit Nederland steeds goedkoper wordt.

Vorige

Dit zijn de interieur trends van 2021

Volgende

Onderhouden van een vloerkleed, doe je zo