Wat zijn de beste multivitaminen?

Wist je dat wij in onze westerse samenleving nog regelmatig een vitaminen- en mineralentekort hebben? Je denkt misschien dat ons voedingspatroon afwisselend genoeg is om geen te korten meer op te bouwen. Maar ook voor ons is het slim om je mineralen en vitamines aan te vullen met supplementen. Om zo alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. We vertellen je er alles over!

Essentiële voedingstoffen? Het antwoord zit natuurlijk verstopt in het woord. Ons lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om optimaal te functioneren. Toch blijken wij in Europa niet voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een tekort hieraan is al snel gemaakt. Bijvoorbeeld doordat je niet genoeg groenten en fruit eet. Maar ook omdat je bijvoorbeeld bepaalde dieetwensen hebt. Denk aan het vermijden van vleesproducten of zuivel. Hierdoor kun je een tekort opbouwen. En die tekorten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken of chronische ziekten. Niet fijn dus! Door het dagelijks slikken van multivitaminen kun je deze tekorten aanvullen.

Wat zijn een multivitaminen?

Het is een pil waarin een combinatie van verschillende vitamines en mineralen zitten. Deze zitten normaal in eten en drinken, zoals groenten, melk of fruit. Door het slikken van deze pillen kun je weer voldoende vitamines krijgen door je voeding. Er zijn ook periodes waarin je deze supplementen kunt slikken. Denk bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, als je ziek bent of wanneer je veel sport.

Welke vitamines zijn belangrijk voor mannen en vrouwen?

Vitamine B1 zit in noten, zaden, volkorenproducten, aardappelen, zuivel en vlees. Het is nodig voor je energielevel. Een tekort kan ontstaan bij ouderdom, longziekten, stevig alcoholgebruik en bij een slecht voedingspatroon.

Vitamine A is belangrijk voor je gezichtsvermogen. Een tekort zorgt voor oogproblemen. Eet je geen vlees? Dan loop je risico op een tekort. Ook als je zwanger bent, moet je hier geen tekort in krijgen. Bij slikken dus! Maar het zit ook in boter, wortels en boerenkool.

Vitamine D hebben we nodig voor gezonde en sterke botten. Maar ook voor onze bloeddruk, gemoedstoestand en voor onze hersenfunctie is het belangrijk. Het leukste aan deze is dat we vaak een tekort hebben, maar dat komt niet door wat we niét eten. We krijgen deze vitamines namelijk door zonlicht. Ultraviolet hebben we nodig om dit aan te vullen.

Vitamine E zit in veel vette producten, zoals plantaardige oliën, zaden, noten, avocado’s en pindakaas. Het helpt en beschermt ons tegen vroegtijdige veroudering en eventuele schade door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen nare ziektes veroorzaken, zoals kanker.

Welke multivitamine moet je kopen?

Op het gebied van multivitaminen is er ongelooflijk veel te koop. Maar er zijn heel veel slechte varianten te koop. Ze bevatten slechte voedingsstoffen of er zit veel te weinig in. Hierdoor werkt het niet. Veel commerciële merken, die je in supermarkten en drogisterijen kunt kopen, stoppen van alles in de pil waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Bijvoorbeeld suiker. Wil je aan de slag met voedingssupplementen? Dan is het belangrijk dat je kiest voor goede merken.

Deze zullen relatief duurder zijn dan andere voedingsmiddelen. Maar ze zullen dan ook daadwerkelijk iets bijdragen aan je mineralen en vitamines-inname. Merken die bewezen helpen, zijn bijvoorbeeld Vitakruid, Bonusan, Vitals en Solgar.

grote bedden in 2019 beste bedden
Vorige

Grootste bedden en matrassen van 2019

Volgende

Wat is de beste weer app?