Wat zegt een track en trace code nou eigenlijk?

Wanneer je een pakketje opstuurt met PostNL, DPD of een ander verzendbedrijf krijg je altijd een bonnetje mee en zegt de medewerker tegen je dat je dat bonnetje goed moet bewaren. Maar waarom?

Track en trace code

Het bonnetje wat je meekrijgt is de track en trace code van het pakketje dat je opstuurt. Dit wordt ook wel het zendingsnummer genoemd. Met deze code hebben de verzender en de ontvanger de mogelijkheid om het pakketje online te volgen. Met deze code kun je bijvoorbeeld zien of het pakketje al verzonden is, op welke locatie het pakketje zich bevindt (bijvoorbeeld bij het afgiftepunt nog of al bij de bezorgdienst), of de postbode al onderweg is met het pakket en hoe laat het pakket geleverd zal worden.

Valse e-mails over pakketjes

Je zult ongetwijfeld vaak genoeg spam in je mailbox krijgen. Criminelen sturen tegenwoordig veel phishingmails over pakketjes. Trap hier nooit in! Voordat je ergens op klikt, moet je eerst bij jezelf nagaan of je iets besteld hebt. Vaak bevatten zulke phishingmails linkjes die je computer kunnen hacken, waardoor ze fraude kunnen plegen.

Hoe kan ik mijn pakketje vinden?

Er zijn verschillende verzendbedrijven werkzaam in Nederland. Elk bedrijf heeft een eigen track en trace systeem. Afhankelijk van het bedrijf, zijn er een aantal stappen. Voor een paar bedrijven hebben we het stappenplan:

PostNL

Ga eerst naar de website van PostNL. Hier ga je naar het veld ‘volg je pakket’. Vervolgens typ je de barcode in die je hebt gekregen als track en trace code in het veld ‘Barcode of niet-thuiscode’. Zorg ervoor dat je geen spaties gebruikt. Voer je postcode in of de postcode van de ontvanger en klik op zoeken. De informatie over het pakket verschijnt vervolgens. Je kunt hier ook kiezen om het pakket op een ander moment te laten bezorgen.

DHL Parcel

Wanneer je voor DHL kiest, sturen ze je altijd een mail met de status van het pakket. Wil je deze op internet controleren, doe dan het volgende: Ga naar de website van DHL. Je kunt je track en trace code invoeren in het vakje ‘Zendingsnummer’. Voer je postcode in en klik op het rode pijltje. Vervolgens wordt de informatie over de locatie en status van het pakket geopend.

DPD

DPD is een verzendingsbedrijf waar sommige bedrijven mee samen werken, zoals het bedrijf Happy Socks. Meestal stuurt het bedrijf een mail met het trackingsnummer. Met dit nummer kun je online de bestelling volgen. Dit kun je doen op de site van DPD. In het vak ‘Hoe laat komt mijn pakket’ voer je het trackingsnummer in wat uit 14 cijfers bestaat. Deze vind je in de mail die je ontvangen hebt. Vervolgens klik je op doorgaan. Op het beeldscherm verschijnt dan de informatie over het pakket.

Vorige

Waarom is iDeal het beste betaalmiddel in NL?

Volgende

De toekomst van medisch afgestudeerde NCOI studenten