Wat voor soorten leningen zijn er?

Leningen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo is er voor iedereen wel een goede en passende lening te vinden. Benieuwd naar verschillende leningen?

Je wil geld gaan lenen voor jouw nieuwe woning. Hierbij zal je al snel uitkomen bij de hypothecaire leningen. Maar je kan ook geld willen lenen voor bijvoorbeeld een nieuwe fiets. Hiervoor bestaan consumptieve kredieten ook wel leningen genoemd. Hier binnen zijn verschillende soorten leningen. In dit artikel gaan we de meest voorkomende leningen met je bespreken en vertellen we je ook welke lening past bij jouw wensen.

Dit zijn de meest voorkomende leningen:

  • Persoonlijke lening
  • Rood staan
  • Creditcard
  • Kopen op afbetaling
  • Lease
  • Flitskrediet
  • Doorlopend krediet

Meest voorkomende leningen op een rij:

Veel mensen stellen zichzelf de vraag: hoeveel kan ik lenen, maar je kan jezelf beter afvragen welke lening past bij mij. Er zijn twee soorten leningen die eigenlijk de meest voor de hand liggende leningen zijn wanneer je echt fysiek geld wil lenen. Dit is een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. We zetten ze voor je onder elkaar met wat extra uitleg:

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke rekening ga je voor een lening van een vast bedrag. Hiervoor betaal je een vaste rente en een vaste looptijd. Je weet dus exact hoeveel je gaat betalen en ook wanneer je lening is afgelost. Dit is het grote voordeel van deze lening ten opzichte van een aantal anders leningen.

Doorlopend krediet

De volgende is een lening waarbij je geen vaste einddatum hebt. Bij een doorlopend krediet bespreek je met je bank of kredietverstrekker af hoeveel is gaat lenen. Daarna mag je zelf bepalen hoeveel van dit geld je daadwerkelijk opneemt. Na een jaar (dit is in de meeste gevallen de looptijd) betaal je een afgesproken rente over dit geleende bedrag.

Rood staan

Helaas komt het nog ontzettend veel voor. Maar rood staan is misschien wel de duurste manier van geld lenen. Soms is het een rente van meer dan 40% die je moet betalen over het geleende bedrag. Dit kan van 5% oplopen tot 40% afhankelijk van hoeveel en hoelang je in het rood staat. Dit kan je dus beter zien te voorkomen.

Creditcard

Om ervoor te zorgen dat je niet rood staat kan je ook voor een creditcard kiezen. Je hebt vaak een afgesproken limiet dat je kan besteden met een creditcard. Daarnaast ben je met een creditcard beter verzekerd wanneer er iets gebeurt met je geld. Daarom worden online betalingen en bestelling uit het buitenland meestal gedaan met een creditcard. Je betaald bepaalde kosten per maand voor een creditcard. Maar wanneer je het bedrag dat je hebt uitgegeven bij de afschrijving niet kan betalen betaal je wel rente over het openstaande bedrag.

Lease

Dit is tegenwoordig misschien wel één van de meest voorkomende leningen. Zo kiezen steeds meer mensen ervoor een auto te leasen. Zelfs fietsen, koelkasten en wasmachines kan je leasen. Je betaalt een bedrag per maand. Soms zal na deze periode het apparaat of het voertuig van jou worden. Maar vaker zal hij na een afgesproken periode weer terug moeten naar de leasemaatschappij. Je mag dus iets gebruiken wat in essentie nooit van jou gaat zijn.

Vorige

Hoe kom je thuis in een sfeervol huis?

Volgende

Dit zijn de voordelen van een personal assistant