Wat jij wil weten over stress

stress handwritten text on white printer paper
Photo by Pedro Figueras on Pexels.com

Zoals je weet hebben we het vaak over dingen die jij als het goed is wil weten. We vertellen je over allerlei dingen die op de een of andere manier een impact kunnen hebben op je leven en niet zo’n beetje ook. Je kunt ze gaan inzetten op een dusdanige manier dat je hier actie op kunt ondernemen en dat je een mooier leven voor jezelf maakt. Dit doen we over verschillende onderwerpen en vandaag is een heel belangrijk onderwerp aan bod. We gaan het namelijk hebben over stress. We vertellen je in deze blog alles dat je wil weten over stress en hoe je hiermee kunt omgaan. We gaan daarbij in op factoren die stress kunnen opleveren, wat stress met je doet en hoe je hiermee kunt omgaan. Kortom; alles wat jij wil weten over stress, vind je hier terug. 

Oorzaken

Veel mensen hebben stress. Waar je stress over hebt, is zeer persoonsgebonden en afhankelijk van de elementen in je leven. Toch valt er over het algemeen wel iets te zeggen over de stress die mensen ondervinden. Zo hebben veel mensen stress over hun baan, over familie en relaties, over financiën en over hun gezondheid. Voor al deze dingen geldt; onderneem actie. Niet tevreden met je baan? Bespreek met je baas wat anders kan. Kan dat niet? Zoek een andere baan waar je wél gelukkig van wordt. Stress over familie en relaties? Spreek het uit. Is dat niet mogelijk? Verbreek het contact. Stress over financiën? Je kunt eventueel een lening aanvragen om jezelf iets meer ademruimte te geven. Zoek vervolgens naar een goede, permanente oplossing voor je problemen.  Stress over je gezondheid? Neem het heft in handen en ga voor jezelf zorgen! 

Invloed van stress op jou

Stress is een bepaald hormoon genaamd cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Een normale hoeveelheid cortisol in je lichaam is niet erg en kan zelfs goed voor je zijn, maar langdurige blootstelling aan hoge niveaus van cortisol, dát is wel slecht voor je. Je zult ondervinden dat je sneller geprikkeld bent, minder energie hebt, een verlaagd libido, minder goed kunt concentreren en dat je minder goed in staat bent om beslissingen te maken. Niet heel best dus, maar daar komt ook nog eens bij dat de kans verhoogd wordt dat je een depressie en/of hart- en vaatziekten krijgt! 

Wat doen? 

Dan nog het laatste onderdeel; omgaan met stress. Voor veel mensen lastig, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Het is zaak dat je zo omgaat met stress dat je er wat beter bestand tegen bent. Dit kun je bijvoorbeeld al een heel stuk doen door erover te praten met mensen en door het te relativeren. Is het nou echt zo erg? Waarschijnlijk niet, er zijn altijd oplossingen. Daarnaast kun je stress verminderen met meditatie, ademhalingsoefeningen en koud douchen. De meest bewezen effectieve manier is toch wel echt het doen van ademhalingsoefeningen onder een koude douche. Met de koude douche gaat je hartslag in één keer omhoog (wel écht koud douchen, zo koud als maar kan) en met de ademhalingsoefeningen krijg je je hartslag naar beneden. Dit helpt enorm. 

Vorige

Dit zijn de voordelen van een personal assistant

Volgende

Wat zit er in truffels waardoor je gaat spacen?