Wat is inductie eigenlijk? Betekenis

Een inductie kookplaat verwarmt je pan energiezuinig, veilig en snel. Koken op inductie is daarom steeds populairder. Door het hoge rendement van de inductiekookplaat is de opwarmtijd ongeveer de helft van die van een standaard kookplaat. Nog een voordeel is dat een inductie kookplaat automatisch uitschakelt als er geen pan op staat. In dit artikel lees je wat inductie is, wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn en welke aansluiting je nodig hebt in je keuken.

Bij een inductiekookplaat wordt de pan verwarmd door middel van magneetspoelen. De inductiekookplaat wordt niet direct verwarmd, maar de warmte wordt in de inductiekookplaat zelf gegenereerd door de magnetische werking die onder in de pan plaatsvindt. Omdat de inductiekookplaat alleen verwarmt door warmteteruggave uit de pan, is een inductiekookplaat het koudste en veiligste kooksysteem. Hierdoor is de inductiekookplaat veilig en gemakkelijker schoon te maken. Koken als een keramische kookplaat is dus ook niet mogelijk. Een ander veiligheidsaspect van een inductiekookplaat is dat de kookzone alleen werkt als er een pan met geschikt ferromagnetisch materiaal op de inductiekookplaat staat. Andere voorwerpen die op de inductiekookplaat terechtkomen zoals bestek, glas, porselein, je hand of een vochtige doek, starten de inductiekookplaat niet.

De voordelen

  • Je verliest weinig energie omdat alleen de pan verwarmd wordt.
  • De plaat koelt na gebruik snel af en schakelt uit als er geen pan op staat.
  • De kookplaat is snel en makkelijk schoon te krijgen.
  • De inductiekookplaat verwarmt je pan snel op.

De nadelen

  • Je hebt een aansluiting nodig die voldoende elektriciteit kan leveren.
  • Je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat.
  • Niet erg geschikt om mee te wokken.
  • Is vaak wat duurder dan een ander type kookplaat.

Welke aansluiting heb je nodig

Omdat een inductiekookplaat een hoog vermogen nodig heeft, is het van belang dat je een kookgroep hebt die voldoende elektriciteit levert. Mocht deze niet in je woning aanwezig zijn, dan kun je dit laten aanleggen. Ik raad je aan dit te laten doen door een elektricien, omdat het een gevaarlijk klusje is als je er geen verstand van hebt. Er zijn ook een paar kookplaten die werken op een gewoon stopcontact, maar deze zijn veel minder krachtig.

 

Vorige

De leukste originele cadeaus voor mannen

Volgende

Let jij hier wel op als je een auto koopt?