Wat is een WA-verzekering?

Een verzekering, dat is vaak om jezelf van iets dat in de toekomst kan gebeuren veilig te stellen. Denk bijvoorbeeld aan hoge kosten bij een brand, maar door een brandverzekering hoef je toch niets te betalen en wordt alles vergoed. Zo werkt het ook met een WA-verzekering. Wat deze verzekering precies inhoudt en of deze verzekering ook verplicht is vertellen we jou in deze blog.

Wettelijke Aansprakelijkheid, dat is de afkorting van WA. Een WA-verzekering is dus een verzekering waarmee je jouw aansprakelijkheid kunt verzekeren. Dit klinkt natuurlijk nog wat abstract. Maar laten we even kijken waarvoor deze verzekering is bedoeld. Als jij namelijk een motorvoertuig hebt, denk bijvoorbeeld aan een auto, een brommer of een motor dan is het verplicht dat jij een WA-verzekering hebt. Een WA-verzekering verzekert jou wanneer je schade bij een ander voertuig of persoon maakt. En ja, deze verzekering is dus hartstikke verplicht.

Meer weten over WA-verzekeringen? Kijk even op WA.nl.

Deze verzekering is dus verplicht. En dat is omdat een ongeluk in het verkeer in een klein hoekje kan zitten. Dit. Hoeft niet altijd direct een dodelijke afloop te hebben. Maar ook als je iemand zijn deur er per ongeluk uitrijdt. Of tegen de achterkant van een auto klapt kan er veel schade ontstaan. Niet alleen schade aan de auto, maar ook aan de ander. Een verzekering zorgt ervoor dat iedereen in het verkeer bepaalde schade kan betalen. Daarom is deze verzekering ook verplicht. Het geeft net een beetje meer vertrouwen in het verkeer. En dat is fijn!

Verschillende soorten WA-verzekeringen

Er zijn verschillende soorten WA-verzekeringen. Ze zijn niet allemaal verplicht. Alleen de gewone WA-verzekering is verplicht. Het zorgt er namelijk voor dat jij schade aan derden kunt verzekeren. Rij je tegen een hert op en heb je schade? Dan ben je met. Een normale WA-verzekering niet verzekerd. Dat komt omdat je alleen bent verzekerd wanneer een auto-ongeluk tweezijdig is. Oftewel, er moet een ander mens in zijn betrokken.

WA+ beperkt casco verzekeren

Wil je toch liever iets beter verzekerd zijn? Dan kan je ook kiezen voor WA+ beperkt casco. Dan heb je namelijk net iets meer dekking. Zo is diefstal verzekerd, brand, explosie en blikseminslag is ook verzekerd, botsingen met dieren wordt bij deze verzekering wel vergoed. Net zoals schade door storm of ander natuurgeweld en uiteraard schade aan derden of een tweezijdig ongeval.

WA+ volledig casco verzekeren

De laatste WA-verzekering is dus op basis van volledige casco. Dit houdt in dat je naast alles wat we hierboven hebben genoemd nog meer verzekerd krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding, slippen en dan ter water raken. Bij deze verzekering betaal je het meest, maar krijg je in geval van een ongeluk dus ook het meest vergoed. Wil jij dus je auto goed verzekeren? Dan kan dit een goede oplossing zijn.

Voorkomen dat je auto wordt gestolen? Kijk deze video even!

Wat kost een WA-verzekering?

Omdat een WA-verzekering verplicht is, wil je waarschijnlijk ook weten wat de kosten zijn. Zoals we net zeiden scheelt het heel erg per dekking. Daarnaast is het ook afhankelijk van jouw leeftijd. Als je net je rijbewijs hebt, is de kans op een ongeluk groter dan wanneer je al meer vlieguren hebt gemaakt. Daarom is de prijs hoger als je net je rijbewijs hebt.

Ga jij je eerste auto kopen? Lees dan ook even deze blog! 

 

Vorige

Hoe komt jouw website in de top van Google?

Volgende

Tips voor een spetterende zomervakantie