Wat is een uitvaartverzekering en waarom zou je er een afsluiten?

Eén ding is zeker: het leven zit vol onzekerheden. Je weet nooit wat er morgen of de dag erna gebeurt. Hoewel het niet leuk is om na te denken over de mogelijkheid om te overlijden, is het wel belangrijk om hier op voorbereid te zijn. Een uitvaart in Nederland kan namelijk behoorlijk prijzig zijn.

Een uitvaartverzekering is hét instrument om de kosten van een uitvaart te dekken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vraag ‘wat is een uitvaartverzekering?’ en vertellen we je meer over het belang van een dergelijke verzekering. 

Uitvaartverzekering afsluiten: wat is dat precies?

Zoals de naam het al wel een beetje verklapt, is een uitvaartverzekering een verzekering die je afneemt voor je eigen uitvaart. Deze verzekering is ontworpen om de kosten van een uitvaart te dekken. In Nederland lopen die kosten al gauw op tot een paar duizend euro; gemiddeld ben je tussen de € 6.000 en € 11.000 kwijt voor een uitvaart, zoals een crematie of een begrafenis. Dat is een bedrag dat niet iedereen zomaar heeft liggen, maar dat wel betaald moet worden. Daar komt een uitvaartverzekering goed bij van pas, omdat deze verzekering die kosten (deels) dekt. Je betaalt een bepaalde premie per maand, waarna je voor (een gedeelte van) die kosten verzekerd bent.

Hoewel een uitvaartverzekering niet verplicht is om te hebben, is het wel een prettig idee dat je je eigen uitvaart zou kunnen betalen. Daarmee zorg je er immers voor dat je nabestaanden die kosten niet op zich hoeven te nemen. Natuurlijk kun je je uitvaart ook betalen met spaargeld. Het lastige daaraan is alleen dat je niet zeker weet of je tegen de tijd dat je overlijdt voldoende spaargeld hebt. Je weet vooraf immers niet wanneer je komt te overlijden. Een uitvaartverzekering keert altijd uit, waardoor je met zo’n verzekering meer zekerheid hebt. Wat daarnaast prettig is om te weten, is dat er direct gebruik kan worden gemaakt van de uitvaartverzekering. Bij spaargeld is het nog maar de vraag wanneer het geld vrij wordt gegeven door de bank. Daar gaat eerst onderzoek aan vooraf, zodat het geld zeker goed terechtkomt.

Dit is waarom een uitvaartverzekering een echte aanrader is

Het grootste voordeel van een uitvaartverzekering afsluiten is dus wel duidelijk: de financiële zekerheid voor je nabestaanden. Het overlijden van een dierbare is al moeilijk genoeg zonder de extra last van financiële zorgen over hoe de uitvaart betaald gaat worden. Met een uitvaartverzekering neem je die zorgen weg; voor jezelf en voor je nabestaanden. Nabestaanden hoeven zich vervolgens nergens druk om te maken en kunnen zich volledig wijden aan het rouwproces. Andere voordelen van een uitvaartverzekering afsluiten zijn onder andere:

  • Een uitvaartverzekering of een crematieverzekering geeft ook meer zekerheid dat de uitvaart in te richten is zoals je dat zelf wilt. Heb je bijvoorbeeld heel specifieke wensen voor je uitvaart? Je kunt deze wensen vooraf al vast laten leggen in je uitvaartcodicil, en op basis hiervan bepalen hoeveel dekking je nodig zult hebben. Zo weet je zeker dat je uitvaart precies volgens jouw wensen verloopt.
  • Uitvaartkosten kunnen namelijk aanzienlijk variëren. De hoogte van de kosten is afhankelijk van je eigen wensen. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen waarvoor je je laat verzekeren. Een uitvaartverzekering kan in ieder geval dekking bieden voor kosten zoals de kist, de ceremonie, de begrafenisondernemer en crematiekosten of grafkosten.
  • Wat ook prettig is om te weten, is dat een uitvaartverzekering als een soort bescherming tegen inflatie kan dienen. Uitvaartkosten zijn namelijk onderhevig aan inflatie. Wat nu misschien voldoende is qua spaargeld, kan in de toekomst te weinig zijn. Met een uitvaartverzekering heb je daar geen last van.
  • Je bent voor een in verhouding lage maandpremie verzekerd voor hoge kosten die bij een uitvaart komen kijken. Ook dat is een erg prettig idee, omdat je niet in één keer een heel groot bedrag hoeft te betalen.

Tips voor het afsluiten van een uitvaartverzekering

Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan gewoon online en dat is zo gebeurd. Het is wel goed om vooraf te kijken naar de wensen voor je uitvaart. Heb je bepaalde uitvaartwensen die je vast wil laten leggen? Denk bijvoorbeeld aan de wens voor een crematie of een begrafenis. Dit soort voorkeuren kunnen worden vastgelegd in je uitvaartcodicil voor de nabestaanden. Online kun je op basis van je leeftijd en je wensen een inschatting maken van de totale uitvaartkosten. Op basis daarvan kun je de gewenste dekking berekenen.

Het is belangrijk om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken, zodat je altijd de beste deal kunt pakken. Let hierbij op de premies, de voorwaarden en de klantenbeoordelingen. Met die informatie kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Het afsluiten van een uitvaartverzekering is dus niet alleen een praktische en verantwoordelijke stap om te nemen, maar ook een liefdevolle daad voor je nabestaanden. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over de hoge uitvaartkosten.

Vorige

Gietvloeren vs. Traditionele Vloeren: Een Vergelijkende Analyse

Volgende

Voorkom deze veelvoorkomende schilder fouten