Waar moet je op letten bij het kopen van een huis? Checklist

Je staat op het punt om een woning te kopen. Maar dit is ook de periode waarin jij een grote fout kan begaan door te snel te handelen. trap niet in deze meest gemaakte fouten. 

Het kopen van een woning is iets ontzettend moois. Zo kan een woning je hele leven op z’n kop zetten. Je gaat misschien wel wonen van de stad in een dorp of verhuizen van de randstad naar Noord-Nederland. Wat je ook gaat doen, zorg er altijd voor dat je goed de woning inspecteert voordat je de aankoop rond maakt. Te weinig kijken, geen verstand vaan de woning bouw, geen verstand van een groepenkast of elektra. Dit zijn punten waar jij behoorlijk nat op kan gaan bij de aanschaf van een woning. 

Slechte installatie van elektra 

Voornamelijk wanneer er wordt gezegd: ‘oud klushuis’, dan moet jij weten waar je aan begint. Want een woning met verouderde elektra kan zorgen voor een grote puinhoop. Het wil namelijk voor behoorlijk vaak voorkomen dat mensen een woning aanschaffen waarbij overal in de woning nieuwe kabels getrokken moeten worden. Ook kan een groepenkast verouderd zijn. Ga altijd samen met een installateur een groepenkast samenstellen. Doe dit niet op eigen houtje, wanneer jij er geen verstand van hebt. 

Maak een eisenlijst 

Zorg altijd voor een eisenlijst voordat je gaat zoeken. Je wil een hoekwoning met minimaal een energielabel C en geen zonnepanelen? Dan is dat jouw minimale eis. Alles wat er bovenop komt is mooi meegenomen. Maar ga niet wanneer het een hoekwoning is met energielabel E en het geen zonnepanelen heeft toch overstag. Want dan kan het alleen maar tegenvallen. 

Bouwkundige keuring 

Het is soms niet slim om aan de verkoper te vertellen dat je en bouwkundige keuring wil laten doen. Want vaak maakt dit een koper heel ongeduldig. Vooral in deze tijd, met veel kopers wil je de verkoper tegemoet komen. Wil een verkoper gewoon snel klaar zijn en niet nog van alles hoeven te doen. Maar toch kan je wel laten controleren of de woning goed is. Laat een bouwkundig rapport opnemen in de ontbindende voorwaarden van een koopcontract. 

Onderhandelen door een aankoopmakelaar 

Het kopen van een huis is niet zomaar wat. Je staat niet op een markt te onderhandelen over een kilo peren. Dus ben jij geen echte onderhandelaar? Dan kunnen we je aanraden om vooral zelf niet de onderhandelingen te voeren. Laat dit doen door jouw aankoopmakelaar, die kan waarschijnlijk nog behoorlijk wat van de prijs afkrijgen. 

Verken de buurt

Laat je niet alleen leiden door het huis. Het kan zijn dat je al gelijk ziet dat de woning bij de buren er behoorlijk slecht bijligt. Of je ziet dat de buren er een flinke bende van maken. Wanneer dit zo is, is het goed om toch nog even verder te kijken. Want de woning maakt niet alleen het woongenot compleet. Het zijn ook de mensen die in de wijk wonen, die maken of jij er prettig gaat wonen in de toekomst. 

Vorige

Welke social media passen bij mijn doelgroep? 

shallow focus photography of hand
Volgende

Is een haartransplantatie de goede keuze voor jou? Ontdek de mogelijkheden!