Tips voor het kopen van aandelen

Het kopen van aandelen kan intimiderend zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het kopen van aandelen niet de allereerste stap om aan de slag te gaan op de aandelenmarkt. De eerste stap is begrijpen wat aandelen zijn en hoe ze werken. Dit is een cruciale eerste stap die jouw toekomstige investeringscarrière vorm zal geven. Als je eenmaal de theorie van aandelen onder de knie hebt en voldoende hebt geoefend met het spelen van een beursspel, ben je klaar om daadwerkelijk aandelen te kopen.

Waar koop je aandelen?

De plaats waar u aandelen kunt kopen of verkopen, wordt de “beurs” genoemd. In de VS zijn er drie grote beurzen: de American Stock Exchange (AMEX), de National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) en de New York Stock Exchange (NYSE), die is gevestigd aan Wall Street in Lower Manhattan in New York City. Deze verschillende beurzen bieden een plek waar kopers en verkopers samenkomen om aandelen te kopen en verkopen, wat liquiditeit mogelijk maakt en ervoor zorgt dat verkopers de hoogst mogelijke prijs krijgen en kopers tegen de laagst mogelijke prijs kunnen kopen. Begrijpen hoe de beurzen werken, is uitermate belangrijk om jouw eerste aandelen te kopen. Om meer te weten kun je bijvoorbeeld lezen: hoe koop je aandelen in 7 stappen. Hieronder leggen wij uit hoe je kunt beginnen met het kopen van aandelen.

Hoe begin je?

De sprong wagen in het kopen van aandelen lijkt misschien een intimiderende taak, maar als je er eenmaal in springt, krijg je een schat aan investeringsmogelijkheden.

Kies de vorm van beleggen die bij je past
Aandelen is niet de enige beleggingsvorm die er is er zijn namelijk veel simpelere alternatieven om een beleggingsportefeuille op te bouwen. Aandelen vereist meer tijd en kennis en is meer foutgevoelig. Je kunt daarom ook kiezen voor ETF’s, beleggingsfondsen, mixfondsen of vermogensbeheer. Voor beginnende beleggers is vermogensbeheer het meest laagdrempelig. U kunt uw vermogen daar laten beleggen en geeft het aandelen kopen en verkopen dan uit handen. Je kunt ook kiezen voor spreiding. Bijvoorbeeld voor een deel zelf aandelen kopen en een deel uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Een andere mogelijkheid is om naast jouw zelf gekozen aandelen ook breed gespreide indextrackers of fondsen aan te kopen. Je bent daarmee minder afhankelijk van winst of verlies.

Maak een beleggingsplan
De meeste mensen die aandelen kopen én verkopen doen dat omdat ze het leuk vinden. Dit is natuurlijk ook een goede motivatie, maar probeer je enthousiasme niet de overhand te laten hebben. Want het is verstandig om altijd een beleggingsplan voor de lange termijn te hebben.
Je plan zou moeten voldoen aan de volgende zaken:

  • Een concrete beleggingsdoelstelling.
  • Voor de langere termijn.
  • (periodieke) inleg bepaald.
  • Het beschikbare bedrag hoeft de komende jaren niet aangesproken te worden.
  • Voldoende financiële buffer voor onvoorziene uitgaven.

Vergaar kennis over aandelen
Voordat je aandelen gaat kopen is basiskennis noodzakelijk. Wat is een aandeel precies? Hoe bepaal je de waarde van het aandeel?  Bij veel online brokers kun je gebruik maken van hun hulp. Hiermee kun je bijvoorbeeld de waarde van een aandeel bepalen. En door middel van de aangeboden technische analyse kun je grafieken interpreteren, bijvoorbeeld om jouw koop- of verkoopmoment te bepalen.

Weet welke producten je koopt
Beleg in producten en bedrijven die je begrijpt. Bij een broker waar je aandelen koopt, heb je vaak ook de mogelijkheid om te beleggen in opties, turbo’s, CFD’s of futures. Deze producten kun je gebruiken om jouw potentieel rendement te verhogen of om short te gaan. Maar laat je niet te snel in verleiding brengen. Deze producten brengen ook weer extra risico’s met zich mee. Beleg alleen in producten die je volledig begrijpt. Op sociale media lijkt beleggen de laatste tijd wel een game. Wees je ervan bewust dat dit niet zo is en dat je ook veel geld kunt verliezen.

heads of interracial women leaning on each other
Vorige

Welke verschillende huidaandoeningen zijn er?

Volgende

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een e-bike?