Soorten materialen in een matras

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat het uitzoeken van een nieuw matras geen appeltje eitje is. Matrassen bestaan over het algemeen bijna niet uit één massief stuk vulling, maar bestaat de vulling uit lagen van verschillende materialen. Er zijn veel soorten materialen, zoals traagschuim, pocketvering of latex. Maar wat is het verschil tussen deze materialen? In deze blog bespreken we een aantal verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor de vulling van een matras.

Traagschuim

Traagschuim, ook wel memory foam of geheugenschuim genoemd, kan zich perfect aanpassen aan de vorm van het lichaam doordat het reageert op lichaamswarmte. Hierdoor zult u geen drukpunten voelen in een traagschuim-matras. Voor mensen die bijvoorbeeld veel in bed moeten liggen vanwege hun fysieke conditie is traagschuim erg prettig. De vering van traagschuim is afhankelijk van de dikte van de wand van de kleine luchtkamertjes in het schuim. Hoe dikker de wand, hoe trager het schuim reageert.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras bestaat uit veren die elk apart zijn verpakt in textielen zakjes. Dit zorgt ervoor dat de veren niet in elkaar blijven steken of haken. Deze zakjes (of pockets) worden bij elkaar gehouden door een schuimrubberen rand. Deze rand is van belang om het matras goed bij elkaar te houden. De hardheid van het matras wordt bepaald door de aantal slagen van de veer en hoe dik de staaldraad is. Door af te wisselen in de dikte van de staaldraad, het aantal windingen van de veer en de hoogte van de veer, kunnen er comfortzones aangebracht worden in een pocketvering matras. Op deze manier kunnen delen van het lichaam meer of minder ondersteund worden.

Latex

Latexschuim is een materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de toplaag van een matras of in een topmatras van boxsprings. Latex is een materiaal dat erg soepel is, waardoor het comfortabel aan voelt. Vulling dat bestaat uit latex kan gemaakt worden van natuurrubber, synthetische rubber of van een combinatie van beide. Een nadeel van latex is dat het een slecht ventilerend materiaal is. Ook is het naar verhouding vrij prijzig, waardoor dit materiaal niet te vinden is in goedkope matrassen.

Koudschuim matras (HR-schuim)

Koudschuim of High Resilience-schuim (HR-schuim) is de meest standard schuimsoort dat te vinden is in matrassen. Het schuim wordt gemaakt van polyurethaan en heeft een hoge veerkracht. Dit schuim kan worden gemaakt door het materiaal te schuimen of door een gietproces. Doordat koudschuim een open celstructuur heeft, ventileren matrassen gemaakt van koudschuim erg goed. Daarnaast wordt het vocht ook goed afgevoerd. Koudschuim is steviger dan traagschuim.

Bent u op zoek naar een nieuw matras? Bij www.matrasconcurrent.nl kunt u matrassen van een goede kwaliteit vinden voor een scherpe prijs!

Vorige

Je gezicht een opfrisbeurt geven; how to?

Volgende

22 kleine feitjes over het internet, over 22 jaar wifi