Shell’s sterke start in 2021

Renewable energy, Depositphotos

Als het gaat om duurzame energiebronnen en het nastreven van een groenere toekomst, is de beweging die in 2015 begon met de Overeenkomst van Parijs – versneld door de Covid-19-pandemie – nog steeds volop van kracht. Volgens de International Energy Agency heeft de pandemie geleid tot minder investeringen in fossiele brandstoffen en meer in groene energie, wat de voelbare verschuiving in de wereld naar een duurzamere toekomst heeft benadrukt en waar bedrijven en investeerders naar uitkijken. De IEA heeft voorspeld dat duurzame energie tussen nu en het jaar 2030 ongeveer 80% van de wereldwijde groei van de vraag naar elektriciteit zal leveren, wat bij velen de vraag oproept hoe dit de olie- en gasindustrie zal beïnvloeden, dus laten we eens kijken naar een topoliemaatschappij als Royal Dutch Shell RDSA om te zien hoe de oliegigant dit jaar tot nu toe presteert en hoe deze is beïnvloed door de groenere wereldwijde focus.

Sterke start van Shell

Shell heeft een solide start van 2021 achter de rug met operationele en financiële prestaties. Chief Executive Officer Ben van Beurden van Royal Dutch Shell lichtte toe: “Shell heeft een sterke start van 2021 gemaakt, met het genereren van meer dan $8 miljard aan cash in het kwartaal. Ons geïntegreerde bedrijfsmodel is ideaal gepositioneerd om te profiteren van een aantrekkende vraag. Zoals eerder aangekondigd, is het dividend per aandeel over het eerste kwartaal van 2021 met ongeveer 4% verhoogd, in lijn met ons progressieve dividendbeleid. We hebben de nettoschuld dit kwartaal met meer dan $4 miljard verlaagd, waarmee we op weg zijn naar de mijlpaal van $65 miljard om de uitkeringen aan aandeelhouders te verhogen. Onze concurrerende en goede financiële prestaties bieden het platform om de doelstellingen van onze Powering Progress-strategie te bereiken.” In een jaar waarin de grondstoffenprijzen stegen en de vraag naar brandstoffen zich herstelde, overtof RDSA in 2021 de verwachtingen voor hun winst over het eerste kwartaal, wat belangrijk is voor bedrijven als Shell.

Onlangs werd Shell door een rechtbank in Den Haag bevolen om haar koolstofuitstoot tegen 2030 met minimaal 45% te verminderen, een procentuele vermindering die wordt nagestreefd in vergelijking met de koolstofuitstoot van 2019. De rechtbank is bezig om Royal Dutch Shell op één lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs, en de beslissing zal naar verwachting gevolgen hebben voor de hele industrie. In reactie op de uitspraak verwoordde een woordvoerder van Shell het standpunt van het bedrijf over klimaatverandering door te zeggen: “Er moet dringend actie worden ondernomen op het gebied van klimaatverandering en daarom hebben we onze inspanningen versneld om in 2050 een energiebedrijf te zijn met een netto-nul-uitstoot, in lijn met de samenleving, met kortetermijndoelenstellingen om onze voortuitgang te volgen.” De Shell-woordvoerder vervolgde: “Wij investeren miljarden dollars in koolstofarme energie, waaronder het opladen van elektrische voertuigen, waterstof, duurzame energie en biobrandstoffen. We willen de vraag naar deze producten laten groeien en onze nieuwe energiebedrijven nog sneller opschalen. We zullen ons blijven concentreren op deze inspanningen en verwachten dat we in beroep zullen gaan tegen de teleurstellende rechterlijke beslissing van vandaag.”

Als u een korte samenvatting van het Klimaatakkoord van Parijs wilt: een internationale overeenkomst die in 2015 werd gesloten tussen 197 landen en die gericht is op een drastische vermindering van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en op het verleggen van de aandacht van de wereld naar klimaatverandering, waardoor de negatieve gevolgen worden verzacht. Dankzij de overeenkomst kunnen ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden samenwerken aan een duurzamere toekomst voor de aarde door klimaatdoelstellingen voor elk land te formuleren en ervoor te zorgen dat deze worden gehaald. Als gevolg daarvan voeren veel bedrijven hun inspanningen op om zich aan te passen aan de nieuwe normen die in de overeenkomst zijn vastgelegd.

Shell op de markten

Royal Dutch Shell, dat op de markten wordt verhandeld onder RDSA, heeft zowel dit jaar als vorig jaar een interessante prestatie neergezet. In de chaos op de markt van 2020 kelderden de RDSA-aandelen met 40% toen het bedrijf het zwaar te verduren kreeg met lockdown-maatregelen die wereldwijd tot een drastisch lagere vraag naar brandstof leidden. Dit jaar begon het RDSA-aandeel het jaar op 14,615 op 4 januari en steeg het met 27,3% tot een hoogtepunt van 18,610 op 12 maart. Vanaf dat punt daalde het RDSA-aandeel langzaam met 14,7% om op 28 mei neer te strijken op 15,873. Zodra het bedrijf de resultaten van het eerste kwartaal bekendmaakte, schoot de koers van RDSA met 1,9% omhoog, wat een welkome opluchting was voor het bedrijf aangezien de koersen tot nu toe met 9% zijn gedaald. De toekomst van RDSA op de markten blijft onvoorspelbaar aangezien het bedrijf operationele en financiële gevolgen zou kunnen ondervinden van de recente rechterlijke beslissing, maar de olieprijzen zijn sinds januari met ongeveer 30% gestegen en de vraag is snel aan het terugkeren.

Grondstoffen beleggen in de vorm van CFD’s bij Vestle

Wat is de volgende stap voor oliemaatschappijen zoals RDSA? Aan de ene kant is er de stijgende vraag naar brandstoffen als gevolg van de terugkeer naar een normale wereld na de Covid-19-pandemie, maar aan de andere kant kunnen initiatieven in het kader van het Akkoord van Parijs deze winst op alle mogelijke manieren beperken, aangezien de wereld zich richt op groenere brandstofalternatieven, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor veel volatiliteit in de toekomst.

Dergelijke volatiliteit kan zowel kansen als risico’s met zich meebrengen voor degenen die zich via een online beleggingsapp bezighouden met de handel in grondstoffen in de vorm van CFD’s bij Vestle. Met CFD’s kunt u beleggen in de prijsbeweging in beide richtingen – zowel stijgingen als dalingen – van een grote verscheidenheid aan instrumenten, zoals aandelen van RDSA, zonder dat u de onderliggende waarde hoeft te kopen (in dit geval de daadwerkelijke aandelen van RDSA). In wezen belegt u in volatiliteit, dus als u verwacht dat de prijs van uw instrument zal stijgen, opent u een ‘Koop’-transactie of ‘Go long’, terwijl u, als u verwacht dat de prijs zal dalen, een ‘Verkoop’-transactie of ‘Go short’ opent.

Vestle is een gereguleerde Europese broker die honderden CFD-instrumenten aanbiedt, waaronder grondstoffen zoals olie, gas, goud en meer, evenals toonaangevende wereldwijde indexen, aandelen, valuta’s, ETF’s en cryptocurrencies. Vestle’s innovatieve handelsplatform is uitgerust met een breed scala aan handelstools en -functies en is beschikbaar op zowel de desktop als via een app zodat u onderweg kunt beleggen. Als u wilt beginnen met beleggen in grondstoffen in de vorm van CFD’s bij Vestle, zorg er dan voor dat u begint met het gebruik maken van Vestle’s educatieve informatiecentrum, beschikbaar voor alle klanten zonder extra kosten. Kies uit how-to trading gidsen, interactieve video tutorials, en 1-op-1 training met een live trading coach die u kan helpen uw beleggingsvaardigheden aan te scherpen in uw eigen tempo.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71.95 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Vorige

Ontdek waarom jouw huid gevoelig is

Volgende

Alles wat jij wil weten over online gokkasten