Een schone werkomgeving is voor iedereen van belang. Dit werkt niet alleen fijner, maar het draagt ook bij aan een betere gezondheid van zowel de medewerkers als bezoekers. Er zijn echter sectoren waar hygiëne een nog belangrijkere rol speelt. Dit zien we bijvoorbeeld duidelijk terug in de gezondheidszorg en dan met name het ziekenhuis. Denk alleen maar eens terug aan de pandemie. Plotseling werd duidelijk hoe belangrijk voldoende ventileren en een goede hygiëne is om de infectiedruk te verlagen. Ook nu we de pandemie achter ons hebben gelaten, blijft goede hygiëne van levensbelang. Maar wat maakt de schoonmaak van zorginstellingen zo belangrijk? Wat levert het op?
Onzichtbare ziektekiemen
Het lastige van schoonmaken in een ziekenhuis is dat het effectief niet altijd zichtbaar is. Er zit een verschil tussen een ziekenhuis dat schoon lijkt en ook daadwerkelijk schoon is. Iets kan op het eerste gezicht heel schoon lijken, maar wanneer je inzoomt valt dit uiteindelijk tegen. Dit kan normaal gesproken al problematisch zijn, maar in het ziekenhuis al helemaal. Hier hebben we immers te maken met mensen met een kwetsbare gezondheid. Als zij naast de reden waarom ze in het ziekenhuis kwamen ook nog andere bacteriën of virussen oplopen, dan kan dit mogelijk levensgevaarlijk zijn.
Een bacterie of virus is niet met het blote oog zichtbaar. Daarom kan het lastig zijn om de kwaliteit van de schoonmaak te meten. Hoe weet je of er op de juiste manier is schoongemaakt. Hoe weet je of een ziekenhuis aan de strenge hygiëne eisen voldoet? Omdat verspreiding van een virus of bacterie middels voorwerpen of personen gaat, is het belangrijk dat deze zo min mogelijk kans maken om zich uit te breiden. Wanneer er extra op de hygiëne wordt gelet, kan de verspreiding zo goed mogelijk tegen worden gegaan.
Hygiëne in het ziekenhuis stopt nooit
Waar in sommige sectoren enkel in de avonduren of in de vroege ochtend wordt schoongemaakt, is dat in het ziekenhuis geen optie. De hele dag door komen er mensen binnen en gaan ze weer naar buiten. Bovendien komen er mensen langs met heel veel verschillende soorten ziektes. De verspreiding van een virus ligt dus altijd op de loer. Daarom stopt de hygiëne in het ziekenhuis dan ook nooit. Dit gaat 24/7 door. Bij schoonmaak binnen ziekenhuizen moet er dus altijd een ploeg aanwezig zijn. En niet zomaar een ploeg. Hierbij wordt enkel gekozen voor gespecialiseerde bedrijven die weten hoe ze een dergelijke sector op de juiste manier schoon moeten houden.
Bovendien wordt er ook gewezen op de verantwoordelijkheid van de bezoekers. Zij moeten zich houden aan enkele strenge hygiënemaatregelen. Zo moeten ze bijvoorbeeld bij het betreden en verlaten van bepaalde ruimtes hun handen wassen en soms zelfs beschermende kleding dragen. Op die manier probeert men zoveel mogelijk te voorkomen dat virussen en bacteriën zich door het ziekenhuis kunnen verspreiden.
Grote vraag naar schoonmakers
De afgelopen jaren is pijnlijk duidelijk geworden hoe belangrijk een goede hygiëne is en dat veel instellingen nog tekortschieten. Daarom is er momenteel ongelooflijk veel werkgelegenheid in deze sector. De vraag naar professionele schoonmakers blijft toenemen.