Online gamer? Zo weet je of je verslaafd bent

Even een spelletje spelen op het internet. Het lijkt zo onschuldig, maar voor je het weet, doe je niet meer anders. Een gameverslaving ligt op de loer. De spellen zijn namelijk zo gemaakt dat je hersenen steeds worden beloond en dat je meer en meer en meer wilt. Maar vanaf welk punt ben je niet langer meer een gamefanaat? Hoe weet je dat je gameverslaafd bent? In dit artikel sommen we de belangrijkste symptomen voor je op.

Allereerst is het belangrijk om een kanttekening te maken. Niet iedereen die veel online games speelt, is meteen verslaafd. Zeker kinderen zoeken tegenwoordig hun ontspanning op een (spel)computer. Ze vinden het leuk, zijn niet anders gewend en gebruiken het apparaat zelfs op school. Het gaat bij een verslaving dan ook niet zozeer om de hoeveelheid tijd die iemand besteedt aan gamen, maar om het gedrag dat ze vertonen.

Verslavende elementen

Daarnaast zijn niet alle games even verslavend. Online spellen waar een verslaving dreigt, zijn bijvoorbeeld die met een beloningscyclus. Zoals bijvoorbeeld het behalen van punten, nieuwe levels of items. Dat geldt dan weer in mindere mate voor een casino bonus, al is dit wel een verluiding. Verder kan groepsdruk een rol spelen bij een verslaving. Daarom ligt bij multiplayergames het risico op verslaving hoger. Ook de beschikbaarheid van games speelt mee: iets dat je altijd kunt spelen, heeft ook altijd aantrekkingskracht.

Daarnaast is de tunnelvisie van belang; spellen trekken de spelers hierbij als het ware ‘in’ de computer, dankzij het gebruik van licht, kleur en bewegende visuele elementen. De ‘echte wereld’ wordt daardoor als het ware buitengesloten. Bovendien kun je in online games ook vluchten van de werkelijkheid. Je kunt je in zo’n spel soms neerzetten als een heel ander persoon. Een figuur waarover je meer controle hebt dan over jezelf in het echte leven. En dat kan prettig voelen. Enfin, speel je dit soort games? Wees dan dus alert.

De 6 symptomen van een gameverslaving

Je bent prikkelbaar

Als iemand je wijst op je excessieve speelgedrag, word je boos. Laat het ze niet wagen om te zeggen dat je moet stoppen met gamen. Want dan raak je overstuur en misschien zelfs wel agressief. Voor je het weet vliegen de consoles door de kamer.

Je liegt over het gamen

Je liegt tegen anderen over de hoeveelheid tijd die je besteed aan het gamen. Om discussies te vermijden, zeg je dat je niet hebt gegamed, terwijl dat eigenlijk wel zo is. Je doet het stiekem. Achter de rug om van mensen die om je geven.

Je slaapt slecht

Je hersenen zijn continu actief en daardoor slaap je slecht. Je licht te woelen en te draaien, maar vindt niet de rust om in slaap te vallen. Het is tijdens die slapeloze nachten soms zelfs verleidelijk om afleiding te zoeken en te gaan gamen.

Je komt je verplichtingen niet na

Eigenlijk moet je naar school of, word je verwacht op werk. Maar het komt regelmatig voor dat je je ziek meldt, afzegt, of gewoon helemaal niet komt opdagen. De online games roepen en je besteed liever daar je tijd aan, dan aan verplichtingen.

Je verwaarloost je vriendschappen

Ook sociale bezigheden vind je steeds minder belangrijk. Je hebt toch online vrienden in de multiplayer games die je speelt? Vrienden uit het echte leven laat je links liggen en zie je steeds minder vaak. Zodat je meer tijd hebt om te gamen.

Je bent onzeker en ontevreden

Verder is het opletten geblazen als je je vaak onzeker voelt. Als je sociaal niet zo handig bent. En als je niet tevreden bent over je leven. Mensen die zich vaak eenzaam voelen, lopen volgens Centrum voor Jeugd en Gezin namelijk grotere kans om snel verslaafd te raken.

Vorige

Dit zijn de leukste gratis browser games van 2020

Default thumbnail
Volgende

Wat is de oorsprong van roulette?