Onderhouden van een vloerkleed, doe je zo

Kinderen, schoenen, huisdieren en vlekken kunnen er allemaal voor zorgen dat je vloerkleed vies wordt. Een vloerkleed is een echte eyecatcher in je interieur en geeft ook nog eens veel comfort. Logisch dat je graag wilt dat je vloerkleed zo lang mogelijk meegaat. Daarom hier een aantal tips voor het onderhouden van een vloerkleed.

De stof

Tapijt komt in allerlei verschillende vormen, kleuren, maten en materialen. Voor het schoonhouden van je tapijt is het belangrijk om te weten wat voor tapijt je hebt. Sommige materialen houden meer stof vast, zoals katoen. Aan de andere kant kun je een katoenen vloerkleed makkelijk wassen! Wol trekt geen vuil aan, maar kan wel pluizen en allergische reacties veroorzaken.

Onderhoud tips

Gelukkig zijn vloerkleden vaak gemaakt van sterke materialen. Hierdoor kunnen ze wel tegen en stootje. Is je vloerkleed net nieuw? Dan kan het voorkomen dat je tapijt wat garens verliest, dit zijn overtollige garen en dit kan absoluut geen kwaad. Na een aantal keren stofzuigen zal dit een stuk minder zijn. Door je tapijt regelmatig te stofzuigen houdt je hem schoon en fris. Probeer daarbij geen delen over te slaan. Gebruik bij het stofzuigen de juiste zuigmond met ingetrokken borstelharen. Stofzuig ook af en toe de onderkant van het kleed. Het is verstandig om het het vloerkleed om de 4 maanden te draaien om looppaden in het tapijt te voorkomen. Het is ook goed om een ondertapijt bij je vloerkleed te nemen. Een ondertapijt geeft het tapijt ondersteuning waardoor de garens beter in de juiste positie blijven staan. Onze woonadviseurs kunnen je hier alles over vertellen.

Wat te doen bij vlekken?

Het gebeurt ons allemaal wel eens dat er per ongeluk een vlek op je vloerkleed komt. Dit hoeft gelukkig niet meteen reden tot paniek te zijn. Gebruik een kleine hoeveelheid tapijtreiniger en een schone doek, laat het schoonmaakmiddel even intrekken en dep de vlek van buiten naar binnen schoon om verdere verspreiding van de vlek te voorkomen.  Pas op met te veel schrobben. Hiermee zal je de vlek uiteindelijk alleen maar verspreiden. Probeer vooral een deppende beweging te maken. Je kunt ook gaan voor een deep cleaning van je vloerkleed. Dit is schoonmaken op de ouderwetse manier. Hang het kleed over de waslijn en klop stevig totdat er geen stof en zand meer uitkomen. Een flinke klus, maar het kleed knapt er zeker van op.

Vorige

Welk type verwarming past bij mijn woonsituatie?

Volgende

Wat is een afkortzaag en wat kan je ermee?