Onbeperkt internet: betekenis en voorwaarden uitgelegd

Vroeger, maar nog niet zo heel lang geleden, hadden mobiele telefoons nog geen toegang tot internet. Het was enkel bellen en sms’en – het enige dat je kon doen met een telefoon. De displays waren er niet naar gemaakt, een interne modem ontbrak en de chipsets waren er niet geschikt voor. Dat veranderde toen de eerste telefoons met grotere scherm op de markt kwamen. Mobiel internet werd een ding, hoewel er nog veel werk aan de winkel was om het mainstream te maken. Maar dankzij de introductie van de iPhone in 2007 werd ook dat in een stroomversnelling geplaatst.

Vandaag de dag is mobiel internet bijna net zo belangrijk als water en brood. Het is essentieel. Althans, als je het aan de jongere generaties vraagt. Denk er maar eens over na: wat kun je op je smartphone doen zonder internet? De meeste apps werken niet en de functionaliteit neemt drastisch af. Omdat we steeds meer verlangen – of eigenlijk eisen – van onze smartphones, nam ook de vraag naar stabiel en vooral veel data toe. Zo komen we uit bij de laatste generatie mobiele internetabonnementen; bundels met onbeperkt internet.

Wat is onbeperkt internet?

Onbeperkt internet is een abonnement waarbij je continu en altijd toegang hebt tot de internetdiensten van een provider. Er zijn een aantal dingen die je moet weten over abonnementen met onbeperkt internet. Dat is het volgende: het internetabonnement bestaat uit ofwel onbeperkte data op volle snelheid of onbeperkte data met een beperkte hoeveelheid op volle snelheid. Niet duidelijk genoeg? Dit is een betere uitleg:

Onbeperkte data op volle snelheid

Met onbeperkt internet op volle snelheid heb ongelimiteerd toegang tot de data die geleverd wordt door de provider. Het is echt onbeperkt: zoveel je wilt internetten, zo vaak als je wilt en altijd op de volledige snelheid.

Onbeperkte data, daarna vertraagd

Met de tweede vorm van onbeperkt internet heb je ook altijd toegang tot internet, alleen is er wel een verschil. Het eerste deel van de data is op volle snelheid, het tweede deel is vertraagd. Je hebt bijvoorbeeld een abonnement met onbeperkte data op volle snelheid voor de eerste 7 GB, daarna neemt de datasnelheid bijvoorbeeld af naar 64 Kb/s.

“Onbeperkt internet is het antwoord van de providers op de grote vraag naar data door smartphonegebruikers”, zegt Nick Berends van Onbeperkt Internet. “Van TikTok-video’s tot Instagram Verhalen en YouTube streamingsessies: iedereen heeft enorm veel data nodig en ze willen niet iedere maand verrast worden door hoge rekeningen.”

Het voordeel van onbeperkt internet is de afwezigheid van een limiet. Waar je eerder geconfronteerd werd met hoge internetkosten die buiten de bundel vielen, heeft diezelfde bundel bij onbeperkt internet geen limiet. Dat wil zeggen: geen kosten meer voor internet buiten de bundel.

Onbeperkt internet abonnementen zijn in Nederland zonder limiet te gebruiken, in Europa gelden wel andere (beperkende) voorwaarden. Dat komt omdat de onbeperkte databundels niet onder de Roam Like At Home-regels vallen. In de praktijk komt het erop neer dat je bij iedere provider nog steeds meer dan 18 GB in de EU kunt gebruiken zonder extra kosten te maken. Buiten de EU is het verbruik van data niet onbeperkt.

Vorige

De website voor al jouw wensen op het gebied van audio streaming!

Volgende

Hoe veel mensen gokken er in Nederland?