Ik heb iemand aangereden: wat moet ik nu doen?

Je hebt iemand aangereden. Wanneer de aanrijding net heeft plaatsgevonden ga je natuurlijk niet kijken wie er schuld heeft. Zorg eerst voor medische hulp voordat je verder gaat kijken. Dat is nummer 1 prioriteit voordat je deze blog verder kan gaan lezen.

Is het slachtoffer in veiligheid gebracht, dan ga je kijken wat er aan schade is. Zowel natuurlijk aan jouw voertuig en die van het slachtoffer als dat je kijkt naar de letselschade die je hebt toegebracht aan iemand. Bij ernstige schade aan zowel personen als voertuig dien je gelijk hulpdiensten in te schakelen. Afhankelijk van het ongeval kunnen dit de brandweer, politie en ambulance zijn, maar het kan ook één of twee van de hulpdiensten zijn.

Wat moet je als eerst doen bij een ongeluk?

Een aanrijding kan verschrikkelijk zijn. Je schrikt hier natuurlijk behoorlijk van en iedereen reageert anders wanneer hij/zij geschrokken is. Maar de juiste maatregelen die je moet treffen wanneer je iemand hebt aangereden zijn:

  1. Kijk of jij zelf in orde bent. Veiligheid voor jezelf staat voorop. Want wanneer jij zelf letsel hebt opgelopen kan je moeilijker anderen helpen. Wanneer jij eraf komt met een paar schrammen dan kan je natuurlijk bij een andere goed eerste hulp verlenen.
  2. Hoe is het slachtoffer eraan toe. Misschien is het niet ernstig en kan het slachtoffer nog gewoon zelf bewegen. Maar wanneer dit niet zo is schakel je natuurlijk gelijk de hulpdiensten in.
  3. Maak foto’s van de schade. Als iedereen in veiligheid is kan je foto’s maken van de schade. Leg alles goed vast. Vooral wanneer de verzekering zich er achteraf mee gaat bemoeien is het slim om alles goed op beeld te hebben.

Alle drie deze punten gehad? Dan wordt het tijd voor papierwerk en is het slim om alles te documenteren. Zorg dus voor een goed overzicht rondom het papierwerk van het ongeval.

Letselschade na een ongeval

Het is zo dat jij letsel hebt toegebracht aan degene die jij hebt aangereden. Natuurlijk zal je niet gelijk een claim ontvangen voor een bedrag dat je dient te betalen. Eerst wordt er door de verzekeringsmaatschappijen gekeken naar de aard van het ongeval en wie er schuld heeft. Wanneer het bewezen is dat jij schuld hebt is het afhankelijk van de verzekering die jij hebt afgesloten of jij zelf voor de kosten moet opdraaien of dat de verzekering het vergoedt. Heb je een claim ontvangen dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar een letselschade advocaat bijvoorbeeld in Zeeland. Zoek bijvoorbeeld eens online naar letselscade advocaat zeeland. Een letselschadeadvocaat kan je helpen met eventuele claims van het slachtoffer na afloop.

Schadegeneuzel voorkomen: neem een dashcam

Misschien heb je er weleens over gehoord, maar steeds meer mensen kiezen voor een dashcam. Een dashcam kan voor een verzekeraar als extra bewijsmateriaal gelden. Vaak geeft een dashcam een goed beeld van de situatie. Natuurlijk moet je een dashcam dan wel goed ophangen in je auto en altijd aanzetten voor je vertrekt. Is er niets spraakmakends gebeurd onderweg? Dan kan je heel gemakkelijk de beelden met één druk op de knop verwijderen.

De ANWB zochten voor je uit welke het beste is. Je leest het hier!

Vorige

Hoe kun je minder nicotine roken?

Volgende

Hoe kies jij het beste abonnement voor je telefoon en voor tv & internet in huis?