/

Hoe werkt ledverlichting en waarom is het duurzaam?

Ledverlichting is helemaal in. Dat is ook niet gek, want het is de nieuwe standaard. Het is energiezuinig en duurzaam. Dit in tegenstelling tot gloeilampen en halogeenlampen. Dat de Europese Unie dat soort lampen in de ban heeft gedaan, draagt natuurlijk erg bij aan de populariteit van ledverlichting. Maar hoe werkt die zogenaamde LED verlichting, en waarom is het duurzamer?

EU-regelgeving rondom verlichting

Laten we eerst nog even ingaan op het beleid vanuit de Europese Unie. Die stelt al een tijd lang steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van apparaten en verlichting. Als gevolg hiervan mogen sinds 2012 al geen nieuwe gloeilampen meer op de markt worden gebracht. Toch is het heel goed mogelijk dat je recent nog gloeilampen gekocht hebt in een winkel of webshop. Dat komt omdat de resterende gloeilampen nog uit voorraad verkocht mogen worden. De EU heeft vanaf september 2018 ook het in de handel brengen van heldere halogeenlampen (peertjes) van 230 volt verboden. Ook hierbij geldt dat bestaande voorraad nog verkocht mag worden. Er zijn ook enkele uitzonderingen op de verboden. 12 volt halogeenlampen blijven voorlopig nog wel toegestaan, evenals heldere halogeenlampen met G9 of R7 voet. De richtlijn geldt ook niet voor lampen met een speciale functie, zoals warmtelampen, lampjes in apparaten zoals bijvoorbeeld de oven en lampen in een schakelbord of terrarium.

Hoe werkt ledverlichting?

LED is een afkorting die staat voor Light Emitting Diode, wat je in het Nederlands kan vertalen als ‘lichtgevende diode’. In LED lampen wordt gebruik gemaakt van ‘solid-state lighting’, verlichting van vaste stoffen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van halfgeleiders om licht te produceren. Dit in plaats van bijvoorbeeld een gloeidraad zoals bij gloeilampen of een gasontlading zoals bij fluorescentielampen. Wanneer er stroom door deze halfgeleiders in LED lampen loopt, geven deze materialen licht af. De kleur daarvan is afhankelijk van het soort halfgeleider dat wordt gebruikt. 

Waarom is ledverlichting duurzamer?

De manier van verlichting in LED lampen produceert weinig warmte. Daardoor heeft een LED lamp een hoge energie-efficiëntie, omdat er geen energie verloren gaat aan het opwarmen. Zo kan een LED lamp tot wel 90 procent efficiënter zijn dan een gloeilamp, omdat hij veel minder stroom nodig heeft om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. LED lampen zijn dus bovenal zeer energiezuinig. Wel zijn ze duurder in aanschaf. Maar ze zijn ook beter bestand is tegen schade door stoten, trillingen, schokken en slijtage. Daardoor is de levensduur van ledverlichting aanzienlijk langer dan overige vormen van verlichting. Ze kunnen tot wel 50 keer langer meegaan. Het hogere aankoopbedrag wordt daardoor al snel gecompenseerd.

Alle reden dus om je gloeilampen en halogeenlampen te gaan vervangen voor ledverlichting. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Vorige

Wat zijn jouw favoriete cadeaus om te geven?

Volgende

Arbeidsmarkt van 2021: 3 trends