Hoe werkt een e-bike?

Overweeg jij om een e-bike aan te schaffen? Voordat je een elektrische fiets koopt wil je misschien wel graag weten hoe deze werkt. Wellicht niet tot in de technische details, maar in ieder geval in grote lijnen. Want als je weet hoe een elektrische fiets werkt, dan weet je ook waar je op moet letten wanneer je verschillende fietsen met elkaar gaat vergelijken! Daarom bespreken we hier: hoe werkt een e-bike?

Een e-bike zorgt met behulp van een elektrische motor, accu en sensoren voor ondersteuning tijdens het fietsen. Je ervaart een steuntje in de rug, waardoor fietsen een stuk aangenamer wordt. We lopen samen langs een paar verschillende essentiële onderdelen van een e-bike:

De motor

De motor zorgt voor de ondersteuning. Goed om te weten is dat de motor op een elektrische fiets op verschillende plaatsen kan zitten. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen. De motor vind je ofwel in het voorwiel, onder de trapas, of in het achterwiel. Er zijn verschillende merken motoren, maar het meest bekende motorsysteem is het Bosch-systeem. Wanneer men het over de kracht van de motor heeft dan wordt dat vaak uitgedrukt in Newtonmeter (Nm) Dit heeft te maken met de trekkracht die een motor kan leveren. Gangbare sterktes voor motoren zijn bijvoorbeeld 48, 60 of 80 Nm.

De accu

De accu van je e-bike is de batterij en de energiebron van de motor. Veelal is deze geplaatst onder de bagagedrager, aan het frame of de accu is helemaal verwerkt in het frame. De accu bepaalt jouw actieradius. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Je ziet veel accu’s van 400 Wh of 500 Wh. Zwaardere accu’s hebben een capaciteit van 600 Wh of 750 Wh. Hoe hoger de capaciteit, hoe groter de actieradius en hoe verder je kunt fietsen! Als we het hebben over actieradius dan bedoelen we het aantal kilometers dat je kunt fietsen op één acculading. Hoewel je hier natuurlijk ook de mate van ondersteuning mee moet rekenen. Als jij jezelf flink wat ondersteuning gunt, dan is je accu sneller leeg.

Het display

Wat een elektrische fiets verder nog onderscheid van een gewone fiets is het display op het stuur. Hierop kun je het ondersteuningsniveau zien, hoeveel kilometer je al gefietst hebt (het is dus ook een kilometerteller!) en wat je snelheid is. Wil je de ondersteuning aanpassen? Of wil je schakelen? Alle die bedieningsknoppen zitten in de meeste gevallen bij je handvatten. Je hoeft je handen dus niet van het stuur te halen. Sommige displays geven je zelfs schakeladvies, zodat je zo efficiënt mogelijk rijdt. Displays kunnen ook nog uitgebreider: dan kun je zelfs de route aflezen van jouw display.

Zo weet je weer iets meer over hoe een e-bike in elkaar zit en kun je goed onderzoek doen naar de elektrische fiets die het meest geschikt is voor jou!

Vorige

Wat kun je doen om je productiviteit te verhogen?

Volgende

Ontdek waarom jouw huid gevoelig is