Hoe kun je minder nicotine roken?

Roken wordt steeds minder aantrekkelijk gemaakt. De prijzen van sigaretten stijgen en de anti-rook reclames duiken overal op. Jonge kinderen vinden het hierdoor steeds minder aantrekkelijk om te blijven roken. Natuurlijk steken ze hier en daar uit nieuwsgierigheid een sigaret op, maar roken op de lange termijn gebeurt steeds minder. Dat is maar goed ook. Hoe lekker het roken van een sigaret met nicotine soms ook is, het blijft een ongezonde gewoonte. Veel mensen proberen daarom te stoppen met roken of minder nicotine tot zich te nemen, maar dat is vaak erg lastig. Daarom vertellen we hier wat je allemaal kunt doen om minder nicotine te roken. 

Een e-sigaret: wat is het?

De e-sigaret heeft een flinke opmars gemaakt. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een e-sigaret in plaats van een gewone sigaret. Maar wat is een e-sigaret eigenlijk? Een e-sigaret is een elektronische sigaret die vloeistof verdampt door het te verhitten. De vloeistof in een e-sigaret bestaat uit een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen. De vloeistof bevat geen tabak en meestal geen nicotine. Je kunt het vergelijken met een waterpijp. Een waterpijp in de vorm van een e-sigaret wordt een shishapen genoemd. Zo’n shishapen bevat geen tabak en ook geen nicotine. Dat maakt een e-sigaret dus een beter alternatief voor het roken van sigaretten. 

Is een e-sigaret gezonder dan een sigaret?

Omdat er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een gewone sigaret, doe je er beter aan om een e-sigaret te roken in plaats van een gewone sigaret. Hierbij is het wel belangrijk om erop te letten dat de e-sigaret geen nicotine bevat. 

Zoek afleiding

Wanneer je verslaafd bent aan sigaretten, ben je eigenlijk verslaafd aan de nicotine in sigaretten. Om te stoppen met roken, zul je dus moeten afkicken van de nicotine. De hunkering naar nicotine duurt meestal maximaal vijf minuten. Om de behoefte aan nicotine te onderdrukken, helpt het om te zoeken naar voldoende afleiding. Er zijn een aantal dingen die kunt doen om je af te leiden van de hunkering naar nicotine. 

Geld tellen 

Door te stoppen met roken, bespaar je enorm veel geld. Maandelijks kun je al snel tientallen euro’s opzij zetten. Houd goed bij hoeveel geld je bespaart door minder te roken en zet dat geld opzij voor iets waar je al lang voor spaart. 

Bezoek een rookvrije plek

Waar je normaal een drankje doet in je favoriete kroeg, kun je dat beter een keer ergens doen waar je niet mag roken. Ga bijvoorbeeld ergens binnen zitten, bezoek een museum, ga naar de bioscoop of ga op stap met een vriend die niet van roken houdt. Je zult zien dat je hierdoor minder snel een sigaret opsteekt. 

Zoek een hobby

Wanneer je minder nicotine wil roken, doe je er goed aan om zo veel mogelijk afleiding te zoeken. Een nieuwe hobby kan hierbij helpen. Voel je de drang om een sigaret op te steken? Ga puzzelen, tekenen, wandelen, koken of sporten en je zult zien dat je steeds minder behoefte krijgt aan het roken van nicotine.

Vorige

De 6 gouden regels bij de keuze voor een relaxfauteuil

Volgende

Ik heb iemand aangereden: wat moet ik nu doen?