Hoe kan ik zelf kunstgras aanleggen? 

Wil jij altijd een groen gazon? Wil jij die tuin hebben waar het gras altijd groener lijkt? Wil jij genieten van je tuin zonder gedoe en onderhoud? Kies dan voor kunstgras! Kunstgras is ideaal. En wat er ook zo ideaal aan is, is het feit dat je het makkelijk zelf kunt aanleggen. Wij vertellen jou in deze blog hoe!

Kunstgras aanleggen kan iedereen. Mist je het juiste stappenplan ernaast hebt en mist je rust en geconcentreerd werkt. Laten we eerst eens kijken naar wat je nu eigenlijk precies nodig hebt om kunstgras aan te leggen. Voor het aanleggen van kunstgras kun je het beste het volgende klaarleggen:

  1. Een schep
  2. Kruiwagen
  3. Hark
  4. Tuinslang
  5. Kunstgrastape
  6. Werkhandschoenen
  7. En genoeg zand
  8. Rechte balk
  9. Stabilisatiedoek
  10. Eventueel een speciale borstel voor kunstgras

Hoeveel tijd moet ik rekenen voor het neerleggen van kunstgras?

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het kunstgras te laten leggen door professionals. Dan hoef je enkel de deur van de schutting open te zetten en wordt de rest voor je gedaan! Wil je het toch zelf oppakken? Houd er dan rekening mee dat je gemiddeld zo’n 6 uur bezig zal zijn. In het overzicht dat wij voor jou hebben gaat het natuurlijk zo snel. Maar in de praktijk zal het toch wel wat lastiger zijn, zeker als je het niet eerder hebt gedaan.

Wil je straks ook mooie nieuwe planten in de tuin aanbrengen? Kijk dan ook even deze video!

Nu kunnen we aan de slag!

Allereerst is het goed om al het oude gras te verwijderen. Als er stenen liggen, haal je uiteraard de stenen weg. Vervolgens kun je aan de slag met het aanbrengen van het zandbed. Je wilt dat dit goed geëgaliseerd is. Houd hierbij rekening met een laag van tussen 3 en de 5 centimeter dik. Nu kun je de ondergrond gaan inwateren zoals we dat noemen. Hiervoor kun je ook een trilstamper gebruiker. Op deze manier vlak je het zandbed voor onder het kunstgras goed uit. En daar heb je straks weer profijt van!

Nu kun je het onderdoek eronder leggen. Zet eventueel de hoeken vast met de handige kunstgrashaken. Dit doek is ook onderhoudsvriendelijk omdat het eventueel gras of onkruid tegenhoudt. Nu komen we bij het moment dat je het kunstgras erbij kunt pakken! Rol jouw uitgekozen kunstgras uit en strijk alle plooien recht.

Let op de richting waarop je het kunstgras legt

Het kan zijn dat je meerdere kunstgrasdelen aan elkaar moet verlijmen. Simpelweg omdat je kunstgrasoppervlakte groter is dan de maten van het kunstgas. Zorg er dan voor dat het gras in dezelfde richting ligt. Anders krijg je een gek verschil en dat wil je voorkomen. Nu kun je de naden gaan snijden. Ook nu ga je weer de naden lijmen. Sla al het kunstgras weer vast met de haken. En dan kun je het kunstgras opborstelen

Nu komt misschien wel het leukste gedeelte van het kunstgras, namelijk dat je het kunt gaan stijlen. Denk aan een mooi tuinset in de tuin erbij of wil je een speeltoestel voor de kinderen op de grasmat neerzetten.

Vorige

Alles dat je moet weten over breadboards

Volgende

Alles wat je moet weten over drugsgebruik onder jongeren