Hoe gevaarlijk kan het zijn om een kerstboom in huis te hebben?

Bij Kerst en gezelligheid denk je misschien niet gelijk aan de gevaren die een kerstboom met zich mee kan brengen. Toch wel goed om eens over na te denken.

Giftige bomen

Kerstbomen kunnen op verschillende manieren gevaarlijk zijn voor je huishouden zonder dat je daar al te veel over nadenkt. Waarom zou je ook? Die gezellige sfeermakers zijn toch helemaal niet gevaarlijk? Anders hadden we het wel geweten. Op zich klopt die gedachte ook wel. Het zit hem met name in de gezinsuitbreiding. Een kerstboom kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor dieren. Honden en katten of zelfs konijnen die rondlopen waar jij je kerstboom neerzet, kunnen in gevaar gebracht worden.

Dat komt namelijk doordat de naalden van een kerstboom giftig zijn voor huisdieren. Een prikje van een dennennaald maakt niet zo veel uit, maar het opeten van de naalden kan wel gevolgen hebben voor dieren. De naalden van de boom kunnen dus giftig zijn, wat voor een ziek gevoel van huisdier kan zorgen. Dat is niet fijn, maar een dennennaald die vast komt te zitten in de keel van je huisdier, betekent een spoedbezoek aan de dierenarts. Zorg er dus voor dat je je huisdier in de gaten houdt.

Maar dat niet alleen. Ook het water waarin een kerstboom staat, is niet goed voor dieren. Dat komt doordat de boom stoffen afscheidt in het water waarin hij staat. Maar dieren willen gewoon lekker wat drinken. Let er dus goed op dat je viervoeter niet bij het water van de kerstboom kan komen. Anders kan het zomaar zijn dat je dierenvriend veel moet braken, aan de diarree raakt of andere maagproblemen krijgt. Niet erg fijn natuurlijk, maar het beestje zal er waarschijnlijk niet gelijk aan dood gaan. Houd je huisdier dus goed in de gaten tijdens de kerstperiode.

Alternatieve boom

Veel baasjes kiezen dan ook voor een alternatieve kerstboom. Je kan bijvoorbeeld een kunstkerstboom aanschaffen of een bijzondere kerstboom van houtenkerstboom.com in de kamer neerzetten. Een kunstkerstboom ziet er nog het meeste uit als een echt boom, maar bij een boom van hout weet je ten minste zeker dat je huisdieren deze niet gaan opeten.

Stevige boom

Een ander veel voorkomend probleem bij kerstbomen en huisdieren is dat dieren de boom kunnen laten omvallen. Dat is natuurlijk vervelend en niet heel handig, maar het is ook nog eens gevaarlijk. Honden lopen vaak langs de kerstboom of kwispelen met hun staart misschien wel ballen uit de boom. Katten vinden een kerstboom maar al te interessant om in te springen.

Als je boom op de grond valt is het niet alleen vervelend voor jou, ook de kerstballen kunnen kapot vallen op de grond. Dieren kunnen zich al gauw snijden aan de scherven van de kerstballen. Veel huisdiereigenaren kiezen daarom ook voor plastic kerstballen. In ieder geval een stuk veiliger. Je kan er ook voor kiezen om de ballen pas iets hoger in de boom op te hangen. Zo voorkomen je hoe dan ook dat de onderste ballen steeds uit de boom worden getrokken of geslagen. Zorg er ook voor dat de kerstboom goed stevig staat, bijvoorbeeld in een grote pot en met een paar stenen of keien. Zo help je jezelf en je huisdieren al heel wat.

Brandgevaar

Ook zijn kerstbomen niet volledig veilig als je ze de hele dag onbewaakt laat staan. Het komt vaak genoeg voor dat een kerstboom vlam vat en in de brand vliegt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen en je met een goed gevoel kan genieten van je kerstboom.

Neem een kerstboom met kluit

Kies altijd voor een kerstboom die een kluit aan de onderkant heeft. Deze kluit helpt niet alleen mee voor de stevigheid, hij bewaart de meeste sappen van de boom en is daarmee het natste deel van de boom. Met een kluit eronder zal je boom minder snel in de brand vliegen.

Geef de boom elke dag water

Net zoals andere planten en bomen heeft ook jouw kerstboom water nodig. Dit helpt niet alleen tegen brandgevaar maar zal ook de mooie groene kleur van de boom helpen behouden. Hoe natter de kerstboom, hoe beter. Het vochtgehalte van de boom bepaalt namelijk hoe brandgevoelig de boom is. Een droge kerstboom kan in 30 seconden helemaal opgebrand zijn.

Laat de boom niet langer dan drie weken staan

Een kerstboom fleurt het best op in koude temperaturen. Dat betekent dat het warme klimaat van 20 graden in onze warme woonkamers niet ideaal is voor een kerstboom. Hij droogt dan snel uit, ongeacht hoe vaak je hem water geeft. Daarom is het voor de brandveiligheid het beste als je de boom na drie weken in je woonkamer, de deur uitdoet.

Check de verlichting

Gelukkig heeft niemand tegenwoordig meer echte kaarsen in de kerstboom staan, maar ook kerstverlichting kan nog wel eens een brandje veroorzaken. Kerstverlichting is laatste jaren wel een stuk veiliger geworden, maar toch kan er altijd iets knappen, springen of oververhit raken. Laat de lampjes die je hebt altijd een half uur branden voordat je ze in de boom slingert. Als de verlichting een KEMA-keurmerk heeft, weet je ook dat het goed zit.

Laat de verlichting ’s nachts nooit branden. Als er ’s nachts een lampje springt en een vonk maakt, kan een brand heel snel ontstaan. Wanneer je dan diep slaapt, kunnen er veel gevaarlijke situaties ontstaan. Laat de verlichting daarom ’s nachts nooit branden en doe de lichtjes ook altijd uit als je van huis weg gaat. Zo voorkom je in ieder geval een brandje als je er niet bent. Kerst vieren is leuk en gezellig, maar nog tien keer gezelliger als je veilig door kan naar oud en nieuw!

Vorige

Wat zijn de beste schakelmateriaal merken?

wat is summa cum laude dan en wat zijn de voorwaarden
Volgende

Summa cum laude: betekenis en wat zijn de voorwaarden?